KULTer.hu - Hadik Irodalmi Szalon vol. 4.
30408
event-template-default,single,single-event,postid-30408,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hadik Irodalmi Szalon vol. 4.

2011. feb. 16. - 19:00

1111 Budapest


Hadik Kávéház, Bartók Béla út 36.


HadikNyárdélutáni hold Rómában – Hunok Nyugaton.

A Hadik Irodalmi Szalon célja a kezdetektől hangsúlyosan az, hogy olyan finom, hangulatos, otthonos programsorozattal várja a Kávéházba látogató közönségét, mely az irodalom összekapcsolása és ereje révén társművészeteket, társművészeket, eddig talán ismeretlen világokat, témákat, élet-történeteket tegyen hallgatói, látogatói, a művészetszerető közönség elé havonta egyszer.
A novemberben indult Szalon eddig vendégül látta Karinthy Frigyes unokáját, Karinthy Mártont, aki az első, Múltidézés címmel ellátott összejövetelen Saly Noémi Budapest-történésszel együtt beszélgetett a Hadik Kávéház történetéről, a törzsvendégekről, Karinthyékról – de természetesen a Lágymányosi Istennőkről, Bőhm Arankáról és barátnőiről is, s mindehhez Gyarmati István zongorázott, Fesztbaum Béla pedig Kosztolányi verset és kuplékat adott elő. A második, decemberi alkalommal a kiváló szaxofon művészt, Vázsonyi Jánost köszöntötte 40. születésnapja alkalmából a Hadik Irodalmi Szalon – olyan meghívott írókkal, akikkel a zenész együtt dolgozott, meghatározó szerepet játszva egymás életében. A Zene és irodalom esten Kukorelly Endre, Bächer Iván, Peer Krisztián mellett zenésztársak, így Csillagh Katalin zongora- és Kardos Dániel gitárművész köszöntötte Vázsonyit. A januári, harmadik összejövetelen az idősebb generáció három kiemelkedő alkotója, Konok Tamás festőművész, Juhász Ferenc költő és Féner Tamás fotóművész volt a Szalon vendége. Az ihlet mámorosai-t óriási tömeg várta, a kezdéskor, 19.00 órakor már alig lehetett megmozdulni a Kávéházban. Beszélgettek fiatalkorukról, életnehézségekről, Párizsról és a szociológiai fotózás kialakulásáról, Juhász Ferenc maga olvasta fel két versét, a Rezi bordalt és az Esti könyörgést, míg Konok és Féner vetítés segítségével mutatták be életművük kiemelkedő alkotásait. Az esten Dresch Mihály szaxofonozott.
A negyedik Hadik Irodalmi Szalon címe: Nyárdélutáni hold Rómában – Hunok Nyugaton. A mottóban szereplő első gondolat Ady Endre verscíme, a második Cs. Szabó László, a nyugati emigráció egyik kiemelkedő alkotójának könyvcíme. Az est célja megidézni és az irodalomtörténetben helyén értelmezni a magyar emigráns írók és költők létét, szerepét, műveit (egy egységes magyar irodalom van vagy sem?), beszélgetnénk Márai Sándorról, Cs. Szabó Lászlóról és társ-emigránsokról Czigány Lórándtól Sárközy Mátyásig. Kiemelten beszélnek majd Rómáról, az Örök városnak a magyar emigrációban betöltött központi szerepéről, s a Triznya kocsmáról: arról az alternatív találkozási helyről, akár irodalmi szalonról, amelyet az 1960-as évek végén Szőnyi Zsuzsa és férje, Triznya Mátyás alapított meg saját Aventinus dombi lakásán, s vált a nyugati emigráció egyik központi, otthonos, jelentős pontjává. A vendégek között köszöntik Szőnyi Zsuzsát – aki mesélne a Triznya kocsmáról, s az országokat átívelő, évtizedes barátságokról, Cs. Szabó Lászlóval és Márai Sándorral – és Csorba László történészt. Azt est “különvendége” lesz  Sebestyén Márta és Sebő Ferenc, akik a közös zenélés mellett bekapcsolódnak a beszélgetésbe is.
Márciusban az utazást tovább folytatjuk, és az ötödik Hadik Irodalmi Szalon Indiába veszi az irányt, a téma India és Gandhi közös története, Gandhi és a Nyugat, Gandhi és a magyar értés-befogadás lesz. Időpont: 2011. március 9., 19.00.