KULTer.hu - Halványuló jelenlét//alkotói tárlatvezetés
112146
event-template-default,single,single-event,postid-112146,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Halványuló jelenlét//alkotói tárlatvezetés

2019. Júl. 3. - 18:30

Budapest


Lívia-villa, Költő utca 1/a


Az Implausible Works művészkollektíva Szécsényi-Nagy Lóránd és Szekeres Ágnes projektje.

A Halványuló jelenlét a Múzeumok Éjszakájára készült, kiindulópontját a virtuális térrel való kísérletezés jelentette, mely az alkotópáros számos korábbi művében is jelentős szerephez jutott. A Lívia-villa két termében több médiumon keresztül kutatják a térérzékelés különböző dimenzióit.

A VR-szemüvegen keresztül idő és tér összefonódásának újszerű megtapasztalása válik lehetővé testünk mozgásának virtualitás térben létrejövő diagramszerű átirata segítségével. A részecskeáradat rövid ideig őrzi nyugvópontjaink helyzetét, testünk múltbeli pozíciójának nyomai azonban egy rejtélyes erő eróziója következtében ciklikusan semmivé foszlanak.

A kivetítés kétdimenziós képe a VR terében mozgó személy tevékenykedését teszi láthatóvá. Valósidejű mozgóképként beemeli az alak mozgásának virtuális következményeit.

A két világ közötti átjárót reprezentálja a másik terem kék-piros fényárban úszó installációja , mely a percepció határait keresve az agy szín- és forma-érzékelésének korlátait kívánja feltérképezni. Vizualitása a korai kék-piros anaglif ábrák háromdimenziósítási próbálkozásait idézi, a folyamatot épp az ellenkező előjellel használva: a teret, mint képet alkotja újra.

A kiállítás a Lívia-villa felkérésére a Random Error Studio együttműködésével jött létre.

A Facebook-esemény itt érhető el.