KULTer.hu - Hodworks – Pirkad
49351
event-template-default,single,single-event,postid-49351,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hodworks – Pirkad

2014. feb. 18. - 20:00

1094 Budapest


Trafó, Liliom u. 41.


Pirkad

BESZÉLGETÉS / KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

Február 18-án, kedden az előadás után Králl Csaba tánckritikus beszélget Hód Adrienn koreográfussal.

A Hodworks legfrissebb produkciójában a test, a meztelen test játssza a főszerepet. Feltárul, mint egy táj, az izmok rajzolata, a bőr gyűrődései, az érintések lenyomatai, a bőrpír öltöztetik. Megmutatkozik a test manapság olyannyira elfojtott, tabuvá tett anatómikus-mechanikus gép mivolta, „állat-minősége”. A kölcsönhatások folytonossága, a megállíthatatlan változások a táncosoktól rendkívüli tudatosságot, erőt, kifinomultságot és figyelmet követelő performansszá alakítják ezt az emberi-fizikai tapasztalások ritka pillanatait kutató, merész előadást. Előítéletmentes, szabad, radikális testkutatás, ahogy megszoktuk Hód Adrienntől.

A Hodworks Pirkad című produkcióját az idei év 20 legkiemelkedőbb kortárstánc előadása közé választotta a nagy múltú európai kortárstánc hálózat, az Aerowaves. Az Aerowaves október végén Lublinban tartott éves találkozóján a kortárs tánc fiatal tehetségeit támogató nemzetközi hálózat 38 szakembere – fesztiválszervezők és színházigazgatók – három fordulós szelekciót követően 419 jelentkező közül választotta ki a 2014-es év 20 kiemelt társulatát. A Hodworks – a Basse danse című produkciójával 2012-ben elnyert címet követően – 2013-as előadásával ismét e kitüntető elismerésben részesült.

„A kortárs interpretáción belül sem szokványos előadás, legalábbis hazai viszonylatban, hiszen előzményei Meg Stuarttól Xavier Le Roy-ig – a hagyományos (akár posztmodern) koreográfiai elvekkel leszámoló kísérletektől az úgynevezett test-transzformációs performanszokig – a kilencvenes évektől kimutathatók az európai kortárs táncművészetben. Próbatételt említettem – s nem csak azért, mert Hód Adrienn külföldi kortársaihoz hasonlóan szintén önreflexív, önmagát értelmező, konceptuális terepnek, szisztematikus mozgás- és testkutatásnak tekinti a „kortárs táncot”, ami a nézőktől is teljesen újszerű befogadói hozzáállást követel meg. Hanem mert a Hód táncosai (Cuhorka Emese, Garai Júlia, Molnár Csaba, Marcio Canabarro) az általános színpadi gyakorlattól eltérően végig anyaszült meztelenül interpretálják a koreográfiát.”
(Králl Csaba: Láncreakció ÉS 26/05/2013)

Táncolják: Cuhorka Emese, Garai Júlia, Molnár Csaba, Bakó Tamás.