KULTer.hu - Húspiac – Schneemeier Andrea kiállítása
31466
event-template-default,single,single-event,postid-31466,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Húspiac – Schneemeier Andrea kiállítása

2011. Sze. 4. - 14:00

1146 Budapest


Liget Galéria, Ajtósi Dürer sor 5.


Húspiac
A Moszkva téri Húspiac az alkalmi munkások várakozóhelye a város közepén. Évtizedek óta létező szürke zónaként hozzátartozik Budapest mindennapi életéhez.
A kiállítás ehhez a jelenséghez kapcsolódóan próbál kérdéseket felvetni.
Hogyan viszonyulnak a többségükben Erdélyből érkezett munkások saját láthatóságukhoz, figyelembe véve, hogy ez számukra a mindennapi életben veszélyforrást jelent? Mit jelent számukra a város jelen ideje és az emlékmű ( és az emlékezés) jövő ideje közötti kapcsolat? Miként élik meg szülőföldjük és a városi tér közötti kapcsolatot?
A kiállított kollázsok, amiken a készült interjúk részletei egészülnek ki az elképzelt emlékművek vizuális világával, ezeket a kérdéseket igyekeznek körbejárni.
A gyűjtött elképzelések nagy része a munkások Erdélyből hozott motívumaiból, illetve általában a folk kultúra vizuális világából táplálkozik, miközben a saját, mindennapi életüket, és a köztér köz-funkcióinak hiányosságait jelenítik meg.
Elsősorban „hasznos“ dolgokat képzelnek el emlékművekként – kutat, lámpát, találkozó helyet – ahol le tudnak ülni és közösségként funkcionálni várakozás közben.
Eközben olyan komplex történelmi és társadalmi kérdések – mint például “Nagy-Magyarország”, állampolgárság, a szociális biztonság lehetősége – merülnek fel, amiket lehetetlen elválasztani az adott társadalmi kontextustól. Olyan, a magyarországi “nemzeti érzelmű” szélsőjobboldal által is kisajátított kérdéseket érintenek, amik képi nyelven láthatóvá téve – a népi kultúra elemei a városi tér jelenkori világában – mégis leginkább egy utópikus heterotópia sajátosságait mutatják.
A Moszkva tér, aminek neve is megváltozott a projekt kezdete óta, és a készülő városrendezési tervek alapján hamarosan jelentősen átalakul, egyfajta folyamatosan eltűnő hátteret képez az elképzelt munkás emlékművek számára.

  • 2011. szeptember 2-22.