KULTer.hu - II. InstaVers Fesztivál
64724
event-template-default,single,single-event,postid-64724,ajax_updown_fade,page_not_loaded

II. InstaVers Fesztivál

2015. dec. 2. - 17:00

Budapest


Városszerte, több helyszínen


instaA3_web1

II. InstaVers Fesztivál idén több helyszínen valósul meg. Az esti programokra az RS9+ Vallai Kertben várjuk a kedves érdeklődőket, délutánonként pedig az Adna Café, az Írók Boltja, s a Városháza parkban megvalósuló Advent Budapestentéli fesztivál ad helyet az eseményeknek.

A fesztivál csütörtöki napján líra- és prózaszemináriumot szervezünk a Műhely Egyetem Caféban. A líraszeminárium vezetője Csuhai István, az Élet és Irodalom versszerkesztője, a prózaszemináriumé pedig Potozky László író, szerkesztő, az Éles című regény szerzője lesz.

A fesztivált december 2-án az Írók Boltjában Czinki Ferenc író nyitja meg Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor (Blahalouisiana) zenei kíséretével. A négy nap alatt vendégünk lesz Závada Péter, Áfra János, Lázár Domokos (Esti Kornél), Csider István Zoltán, Fenyvesi Orsolya, a Vagány Históriák projektje, valamint Pion István & Horváth Kristóf Színész Bob feat. Gourmand zenekar.

December 2., szerda: 

17:00 Megnyitó – Írók Boltja
A fesztivált megnyitja Czinki Ferenc író
Zene: Barbi & Jancsó (Blahalouisiana)
Köszöntőt mond: Kele Dóri (InstaVers) és Gaborják Ádám (JAK)
Ingyenes

20:00 Vagány Históriák – RS9+ Vallai Kert

A 2012-ben bemutatkozó projekt, a Vagány Históriák a kortárs irodalom alkotóit mutatja be fotók segítségével. A képek nem hagyományos íróportrék, hanem rendhagyó, különleges felvételek. A projekt azzal a határozott céllal indult el, hogy a helyenként humoros fotók közelebb hozzák az emberek számára a kortárs költészetet és magukat a költőket. Az este folyamán zenével kísért vetítésre és a projektben szereplő néhány költő felolvasására kerül sor. Fellépők: Nagy Kata, Toroczkay András, Horváth László Imre és Murányi Zita, moderátor: Kabai Lóránt, felolvasó színészek: Fekete Réka Thália és Horváth-Töreki Gergely, zene: Panda és Jánosházi Péter. Jegy: elővételben: 590 Ft; helyszínen: 690 Ft.

December 3., csütörtök

20:00 Áfra János & Lázár Domokos estje – RS9+ Vallai Kert

Az esten vendégünk lesz Áfra János Makói Medáliák-, Gérecz Attila-díjas és Móricz Zsigmond-ösztöndíjas költő, aki a Kalligram Kiadónál megjelent második, Két akarat című verseskötetéből olvas fel. Az est folyamán a Pegazusok Nem Léteznek és az Esti Kornél zenekarok dalszerző-gitárosa, Lázár Domokos egy szál gitárral ad elő zenekarai általa írt dalaiból, és néhány feldolgozás mellett egy-két megzenésített versre is lehet számítani.
Jegy: elővételben: 590 Ft; helyszínen: 690 Ft

December 4., péntek

18:00 Fenyvesi Orsolya: Ostrom – Adna Café

Fenyvesi Orsolya frissen megjelent verseskötetéből olvas fel. „Megidézve ezeket a kulturális kódokat azonban nem az ismert mítoszok újramondása, hanem saját mitológia teremtése történik, így válnak Fenyvesi szövegei misztikus, ősi iratokká, amelyek – a hieroglifákhoz hasonlatosan – megfejtésre várnak.” (Geszthelyi Hermina, SzIF Online) Ingyenes.

20:00 Rendrakás: Csider István Zoltán estje – RS9+ Vallai Kert

Csider István Zoltán Rendrakás c. verseskötetének bemutatója. „Nem mindig a sorok végén lesz vége egy mondatnak, az élet már csak ilyen. Ez a rendje. Csider István Zoltán költészete ezt a tapasztalatot viszi színre, még ha ez sokszor a fekete egy-egy árnyalata is. A veszteségek felől, a gyászból tekint az élet lehetőségeire. Iróniával keretez. A Rendrakás páratlanul érzékeny, rendkívüli és renden belüli debütálás. Komor ünnep világló kontrasztok játékával.” Csider verset, slamet, újságot és rappet ír. Ez az első kötete, amelyben rendet készül tenni. Hogy hol, mikor és miért, arról pályatársa, Pion István költő, újságíró kérdezi. Jegy: elővételben: 590 Ft; helyszínen: 690 Ft.

December 6., szombat 

17:30 Závada Péter feat. Ratkóczy Huba – Advent Budapesten (Városháza park)

Závada Péter legújabb Mész c. verseskötetéből olvas fel Ratkóczy Huba zenei kíséretével.
“Závada Péter újabb költeményei a lélek napfoltjaira engednek rálátást. Az eltemethetetlen múlt, az árnyak között ólálkodó bűn, a be nem keríthető, fondorlatos vágy költeményei újra és újra felkavarják érzékeinket és izgatják szellemünket. Az erőteljes hang nem ereszt, bátorságában ott rezeg a kétely és a szorongás. A testek tájéka lüktet, a tabuk törékenyek, a képek lázasak. A kötet egymást keresztező ösvényeinek végén ott áll az anya, és ott áll a fiú – a gyász útjának szélén egy gazdag, életerős költészet növekedésének vagyunk tanúi.” (Lapis József) Figyelem: a helyszín korlátozott férőhellyel (80 fő) rendelkezik, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

20:00 Mindenevő: Pion István & Horváth Kristóf Színész Bob & Gourmand – RS9+ Vallai Kert

A Gourmand a slam poetryt és a kortárs költészetet zenével egyedülálló módon fúzionálja. Mindenevő címet viselő, szeptemberben megjelent első stúdióalbumukat készülnek bemutatni a két frontemberrel, Pion István és Horváth Kristóf ‘Színész Bob’ slammerekkel. Jegy: elővételben: 590 Ft; helyszínen: 690 Ft.

A fesztivál programjai az RS9 Színházban és a Vallai Kertben belépővel látogathatók, a többi rendezvény ingyenes.

Az InstaVers egy önerőből működtetett projekt, a jegyvásárlással a fesztivál költségeit és a fellépőket közvetlenül támogatja.

Napijegyek: elővételben: 590 Ft, helyszínen: 690 Ft, támogatói jegy: 2500 Ft*
*A támogatói jegy minden napra belépést biztosít és ajándékkönyv jár érte.

Jegyvásárláswww.jegy.hu Jegyfoglalás (kezelési költség nélkül): rs9szinhaz@rs9.hu / 06-1-269-66-10
Szervezők: InstaVers, József Attila Kör (JAK)

Támogatók és együttműködő partnerek: Pluralica, Magvető Kiadó, Adna Café, RS9 Színház, Írók Boltja, Szabad Tér,
Műhely Egyetem Café

Facebook-esemény itt.