KULTer.hu - Imigyen szóla Louis de Funès
83833
event-template-default,single,single-event,postid-83833,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Imigyen szóla Louis de Funès

2016. dec. 14. - 19:00

Debrecen


HORVÁTH ÁRPÁD STÚDIÓSZÍNHÁZ, Kossuth u. 10.


Valère Novarina előadásának debreceni premierje 2016. december 14-én, szerdán 19 órától lesz a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Az Imígyen szóla Louis de Funès decemberben még két alkalommal tekinthető meg: 15-én és 16-án.

Valère Novarina francia színházi szerzőt és rendezőt már ötéves korában lenyűgözte Louis de Funès színpadi játéka. Azóta szüntelenül figyeli a színészeket, „érthetetlen” útjukat a kulisszáktól a színpadig – az újjászületésüket. A művész 2009-ben mutatta be a Csokonai Színház társulatával a Képzeletbeli operett című darabját, amely öt estén át a párizsi Odéon színpadán is látható volt. A produkcióban Mészáros Tiborral játszatta el a „végnélküli regényíró” virtuóz monológját. Innen jött az ötlet, hogy megrendezze neki a Louis de Funès-t, egy másik szédítő monológot, amely a színész és a közönség közti színpadon játszódik, s a színház és a színész mibenléte kapcsán megfogalmazott gondolatokat tartalmaz. Louis de Funès itt valamiféle prófétává, színházi Zarathusztrává válik, aki titokzatos kinyilatkoztatásokat tesz a színész művészetéről.

Az Imígyen szóla Louis de Funès-t magyarországi ősbemutatóként vitte színre a szerző-rendező Valère Novarina és a társrendező Adélaïde Pralon. A produkciót először 2016. április 17-én, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) láthatta a közönség. A fesztivál honlapján közölt beszámoló így fogalmazott: „Novarina többször utalt a komikus színészek nélkülözhetetlen tulajdonságaira, melyek közül a legfontosabbnak a ritmusérzéket és a zeneiséget tartja. Mészáros Tibor bizonyított: pontos váltásaival nevettetett, képes volt mindvégig fenntartani a feszültséget, amelyben társa, „a” díszletező (Horváth Sándor, társulatunk kellékese) segítette.”

Szereposztás
monológ
Fordította: Rideg Zsófia
Játsszák
Mészáros Tibor és Horváth Sándor
Ügyelő
Karl József
Zene
Christian Paccoud
Rendezőasszisztens
Miklós Eszter
Rendező
Adélaïde Pralon és Valère Novarina

Bemutató időpontja: 2016. december 14.