KULTer.hu - Itáliai utazás // Kastély Olaszországban
106020
event-template-default,single,single-event,postid-106020,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Itáliai utazás // Kastély Olaszországban

2018. dec. 29. - 19:00

Budapest


Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.


Az Uránia és az Olasz Kultúrintézet 13 alkalmas vetítéssorozata 2018. november 21. és 2019. május 27. között.

A nagy visszhangot kiváltó Római anzix sorozat folytatásaként a 2018/19-es évadban olaszországi utazásra indul az Uránia. Néhány észak-olasz tartomány érintése mellett ezúttal elsősorban a déli tartományokra – Campaniára, Pugliára, Basilicatára, Calabriára, Szardíniára és Szicíliára – összpontosít a sorozat. Népszerű úticélokban sem lesz hiány, hiszen a nézők kikötnek majd Velencében, elidőzhetnek Toszkánában és megfordulnak Nápoly környékén is. Társaik az úton ismét klasszikus szerzők – Rossellini, De Sica, Comencini – és a kortárs olasz film csillagai – köztük Ferzan Özpetek, Matteo Garrone, Alice Rohrwacher, Andrea Segre. A sorozat valamennyi darabját eredeti nyelven vetítik.

December 29.: Kastély Olaszországban / Chateau en Italie (francia dramedy, 2013, 104’)
Rendezte: Valeria Bruni-Tedeschi
Vetítés francia nyelven, magyar felirattal.

A Kastély Olaszországban a színészként számos francia és olasz filmből ismert Valeria Bruni Tedeschi (Esélylesők; A sors kegyeltjei… meg a többiek; Őrült boldogság) harmadik rendezése, amelyet 2013-ban Arany Pálmára jelöltek. Tedeschi ebben a tőle megszokott módon egy cserfes, kissé esetlen karaktert alakít.

Louise szép-csúnya negyvenes nő, aki tele van akarással, csak még nem tudja, mit is szeretne pontosan, mert körülményei – a nagypolgári, értelmiségi miliő – ez idáig burokban tartották. Miközben családja a birtok eladását fontolgatja, ő szerelemre vágyik, és gyerekre. A kapuzárási pánik lázában ismerkedik meg a nálánál fiatalabb, jóképű (az ifjú Jean Pierre Leaud-ra emlékeztető) Nathannal. A Csehov Cseresznyéskertjének alaphelyzetét idéző film jelenetről jelenetre temperálja az érzelmeket, keveri a nevetségest a fájdalmassal, a melankolikust a harsánnyal és frivollal.

Jegyvásárlás az Uránia honlapján lehetséges.