KULTer.hu - Itáliai utazás // Viaggio in Italia
106080
event-template-default,single,single-event,postid-106080,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Itáliai utazás // Viaggio in Italia

2018. dec. 14. - 18:30

Budapest


Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.


Az Uránia és az Olasz Kultúrintézet 13 alkalmas vetítéssorozata 2018. november 21. és 2019. május 27. között.

A nagy visszhangot kiváltó Római anzix sorozat folytatásaként a 2018/19-es évadban olaszországi utazásra indul az Uránia. Néhány észak-olasz tartomány érintése mellett ezúttal elsősorban a déli tartományokra – Campaniára, Pugliára, Basilicatára, Calabriára, Szardíniára és Szicíliára – összpontosít a sorozat. Népszerű úticélokban sem lesz hiány, hiszen a nézők kikötnek majd Velencében, elidőzhetnek Toszkánában és megfordulnak Nápoly környékén is. Társaik az úton ismét klasszikus szerzők – Rossellini, De Sica, Comencini – és a kortárs olasz film csillagai – köztük Ferzan Özpetek, Matteo Garrone, Alice Rohrwacher, Andrea Segre. A sorozat valamennyi darabját eredeti nyelven vetítik.

December 14.: Itáliai utazás/ Viaggio in Italia (olasz dráma, 100 perc, 1954)
Rendező: Roberto Rossellini
Vetítés eredeti nyelven, magyar felirattal

Neorealista korszakától elszakadva, Roberto Rossellini 1949-ben új utakra evezett. Ekkor készítette el első olyan filmjét, a Strombolit, amelyben leendő felesége és gyermekei anyja, Ingrid Bergman játszotta a főszerepet. A svéd színésznővel forgatott négy filmjében (Stromboli, Itáliai utazás, Európa ’51, Nem hiszek már a szerelemben) már a belső valóságot, a lélek rezdüléseit vetíti a vászonra. Ebből a korszakból talán legismertebb alkotás az Itáliai utazás.

Amikor egy civakodó házaspár Olaszországba utazik, hogy átvegyék örökölt birtokukat, kísértések és megpróbáltatások várnak rájuk. Végül mindketten olyan meghatározó átalakuláson mennek keresztül a helyi emberek és életkörülmények hatására, hogy új fogadalmat tesznek egymásnak.

Jegyvásárlás az Uránia honlapján lehetséges.