KULTer.hu - IV. Kórusok Éjszakája
74644
event-template-default,single,single-event,postid-74644,ajax_updown_fade,page_not_loaded

IV. Kórusok Éjszakája

2016. jún. 4. - 16:00

Budapest


Palotanegyed, Palotanegyed


hang

Ismét sok száz torokból csendül fel az ének Budapesten. 2016. június 4-én, szombaton negyedik alkalommal rendezik meg a Kórusok Éjszakája egész estés kulturális eseményt a józsefvárosi Palotanegyedben, melynek keretében több mint 500 énekhang szólal meg 15 különböző helyszínen, 76 koncert keretében, 50 amatőr kórus közreműködésével.

A 2013-ban életre hívott egész estés kórusfesztivál a Csíkszerda kórus önkénteseinek köszönhetően valósulhat meg évről évre. A Kórusok Éjszakája egy valódi civil kezdeményezés, melyet a szervezők azért hívtak életre, mert hisznek abban, hogy önként és dalolva egy szerethetőbb és mosolygósabb világot hozhatnak létre.

A Kórusok Éjszakája Budapest egyik legötletesebb kulturális fesztiválja, immáron negyedik éve tölti be énekhanggal a józsefvárosi Palotanegyed tereit, hogy minél több emberhez juttassa el az üzenetet – a közösségi éneklésnek helye van a világban. Az önkéntes szervezők töretlen lelkesedésének és társadalmi munkájának köszönhetően a közönség újabb és újabb amatőr kórusokat ismerhet meg, valamint rácsodálkozhat a megszokott kóruskoncerteken túl a műfaj sokszínűségére. A repertoár éppoly változatos, mint a fesztivál helyszínei, hiszen hallhatóak lesznek népi, régi zene, klasszikus, könnyűzenei és modern dallamok, templomban, lakóházak erkélyein, köztereken, belső udvarokban vagy éppen egy presszó teraszán.  A fesztivál számtalan helyszíne közül érdemes kiemelni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének kertjét, valamint a Nemzeti Múzeum belső udvarát, hiszen ezek a különleges helyszínek a hétköznapok során zárva maradnak a látogatók előtt, de erre az egy estére megnyílnak a közönség előtt, hogy teret adjanak a hangoknak.

A programot 16 órakor az Éneklő Utca nyitja, amely afféle akusztikus tartalomjegyzékként szolgál az est programjához. 17 órától egymást követik a Palotanegyedben a húsz perces hangversenyek. Összesen 76 koncert közül válogathatnak az ide látogatók. A könnyebb tájékozódását térképek, műsorfüzet és egységes dekorációs elemek segítik a helyszíneken. A szünetekben a józsefvárosi utcákon, tereken, szobrok tövében, kapualjakban vagy éppen erkélyeken csendül fel egy-egy rövid, dallamos meglepetés, azaz flashmob. A kórusfesztivál szervezőit, fellépőit és látogatóit a közös éneklés öröme köti össze, melybe a nézők maguk  is belekóstolhatnak az esemény záró programja során – éjfél előtt a Pollack Mihály téren a meghívott kórusokkal együtt ki-ki maga is elénekelheti a Kórusok Éjszakája 2016 hivatalos záródalát.

Web
Esemény a Facebookon