KULTer.hu - Jakatics-Szabó Veronika – Retúr (kiállításmegnyitó)
30778
event-template-default,single,single-event,postid-30778,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Jakatics-Szabó Veronika – Retúr (kiállításmegnyitó)

2011. ápr. 21. - 18:00

1088 Budapest


Molnár Ani Galéria, Bródy Sándor u. 22., 1. emelet


Jakatics-Szabó Veronika alkotása

Jakatics-Szabó Veronika (Székesfehérvár, 1983) képein a mindennapi élet jelenetei, szimbólumai metafizikusan és szürreálisan jelennek meg. A valós képi elemeket, és a festett figurákat nem valóságosan rendezi össze egy-egy képi egységbe. A festmények színvilága, képkivágata szintén a realitástól való távolságot szolgálja, ahogyan a különböző síkok egymásra helyezése is.
„Urbanus pictus-ként” fő témája továbbiakban is a város, az utcajelenetek, olykor melankolikus, máskor színesebb hangulatba öltöztetve. A kollázsszerű hatáselemekkel bővelkedő térben nyüzsgő hétköznapjainkat, a városi jelent lelassítva, megállított idősíkon ábrázolja a festőnő, így késztetve a nézőt is megállásra, elmélyedésre.
Retúr címmel láthatóak Jakatics-Szabó Veronika friss munkái a Molnár Ani Galériában. A képek többsége a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként elnyert római tartózkodása alatt, illetve annak hatására született meg. Az alkotások festőiek, megmaradt a korábbi művekből már ismerős lírai hangvétel. Meleg, napfényes környezet, narancsfák, kutak, galambok, építészeti emlékek és keresztény motívumok idézik fel a néző számára a jellegzetes olasz tájat.
A képzőművészre jellemző komponálási eszközök, mint például a rácsodálkozva szemlélődő látásmód, a fotók festői átiratai, a szokatlan képkivágások, valamint a visszatérő és korunkat idéző tárgyi motívumok (fényképezőgép, mobiltelefon, reklámlogó) olyan ismerős, mindennapi jeleneteket teremtenek, amelyek ugyanakkor képesek kizökkenteni a nézőt a megszokott realitásból. A Palermoi utca délben végtelenbe nyúló házsorai előteréből egy fiatal fiú kérdő, döbbent tekintettel néz ki a képből és teremt kapcsolatot a nézővel. A Google központ Bécsben pedig mai szubkultúrák jelenségeivel manipulál, mint az interneten való szörfözés, a bicikli és a graffiti.
Az alkotás folyamatában jelentős szerepet töltenek be Veronika saját fotói (családi, baráti, úti, stb). És a gyakran fotók alapján festett figurák realitásértékét – több festményen is – humorosan úgy fordítja visszájára, hogy a mozdulatba merevedett alakok éppen fényképet készítenek, vagy visszanézik a készített fotót.

  • 2011. 4. 21.2011. 6. 10.