KULTer.hu - Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
31514
event-template-default,single,single-event,postid-31514,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2011. Sze. 17. - 17:00

Miskolc


Művészetek Háza, Rákóczi utca 5.


A CineFest elindításakor elsődleges cél volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a 35 éven aluli filmeseknek nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és évente egy-egy speciális kategóriában. 2006-ban 1956-ra tekintettek vissza, 2007-ben a romák “kerültek képbe”, 2008-ban – Nők a képben címmel – a nők, és azt is megtudhattuk a nagysikerű Nem elég magyarnak lenni workshopból, majd a 2009-es Egy angol úriember Miskolcról című nemzetközi konferencián (melynek az Oscar-díjas Kevin Macdonald is résztvevője volt), hogy többen – mint a stúdióalapító William Fox, Adolph Zukor vagy a legendás brit-magyar forgatókönyvíró és rendező, Emeric Pressburger – Európának ebből a részéből, Borsodból indult világhódító útjára. Filmtörténeti programjaikat 2010-től CineClassics néven fogják össze.
A filmvetítéseket számos érdekes program, buli, koncert kíséri. A kerekasztal-beszélgetések során filmkritikusok, producerek, rendezők, forgatókönyvírók, szakmai és kormányzati szervezetek képviselői találkoznak egymással.
Bátran állíthatjuk, hogy az évek során a Jameson CineFest az egyik legjelentősebb magyarországi fesztivállá nőtte ki magát és egyre komolyabb a közép-európai jelentősége is. 2009-ben Magyarország 16 legjobb művészeti fesztiválja közé került, és jogosultak a “kiváló művészeti fesztivál” cím viselésére. A Művészetek Háza ad otthont a filmeseknek – az új, legkorszerűbb technikával felszerelt, három vetítőhellyel rendelkező helyszín 2011-ben is fesztiválközpontként működik majd. Ezzel a hagyományok előtt is tiszteleg a Jameson CineFest: a Művészetek Háza, korábbi nevén Béke mozi, az ország egyik legjelentősebb filmszínháza volt a rendszerváltás előtt.
A Jameson CineFest az évek során sok barátot szerzett a világ minden tájáról: a fesztiválnak köszönhetően egy szingapúri filmrendezőt például lenyűgözte a miskolci volt vasgyár retró környezete, egy mexikói filmes csárdást ropott, olasz filmesek csodálkoztak rá az ómassai őskohóra, egy norvég rendező vendégünk megmutatta családjának Európa leghosszabb főutcáját – és még sorolhatnánk az élményeket.
A vetítések utáni esti koncertprogram:
cinefest2011_koncert_plakat