KULTer.hu - Japán hangjai a Trafó Galériában
67071
event-template-default,single,single-event,postid-67071,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Japán hangjai a Trafó Galériában

2015. dec. 17. - 19:00

1094 Budapest


Trafó Galéria, Liliom utca 41.


trafo

Budapest eddigi egyik legjelentősebb japán kortárs képzőművészeti kiállítását nyitja meg a Trafó Galéria. A december 17-én nyíló kiállítás a hangművészetre koncentrál, teszi ezt háztartási eszközökből és hangszerekből kombinált hanginstallációkkal, bakelitekkel, printekkel és filmmel. Humor, sokoldalúság, szabad médiahasználat jellemzi a műtárgyakat, melyeken John Cage és a Fluxus mozgalom hatásai egyaránt felfedezhetőek. A téma feldolgozásában az irónia, a használati tárgyak átértelmezése és néha az abszurditás is fontos szerepet játszik.

A Hangjainkon kiállított munkák a környezet kontrollálatlan hangzó eseményeire koncentrálnak, ezek a hangesemények így a látogatók számára is élvezhetők lesznek. A művek nemcsak a vizualitás és a hang intellektuális felfogásáról szólnak, hanem az érzékszervek közötti kapcsolatról is.

A kiállítás célja a művészet és az élet közelségének hangsúlyozása, a nem-művészeti világ felfedezése. A japán pop szemlélet, a természeti hangok és a hétköznapi háztartási eszközök zajai töltődnek fel a Fluxus művészet és Cage filozófiájával.

A projekt egy limitált példányszámú vágott lemezkiadással is tiszteleg a művészek és a médium előtt.  A bakeliten olyan anyagok szerepelnek majd, melyek a kiállított, vagy felkérésre készített művek hangját rögzítik. Így ezek a munkák a vizuális kiterjedésük nélkül, pusztán hangzó élményként állnak a művek egy mutációjaként a bakeliten. A limitált, 150 példányból álló sorszámozott lemez borítója Fodor János képzőművész munkája.

Kiállító művészek: Yukio FUJIMOTO, Lyota YAGI, Tatsumi ORIMOTO, Tetsuya UMEDA, UJINO
Kurátor: Petrányi Zsolt

Hangjaink:
2015.12.18-2016.01.31.
Megnyitó:
2015.12.17. 19.00