KULTer.hu - Jiří Menzel emlékére: Sörgyári capriccio
125509
event-template-default,single,single-event,postid-125509,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Jiří Menzel emlékére: Sörgyári capriccio

2020. Sze. 19. - 20:00

Debrecen


Apolló Mozi, Miklós u. 1.


A Városmajori Szabadtéri Színpad, a Filmarchívum, a Budapest Film, valamint a budapesti Cseh Centrum Jiří Menzel Sörgyári carpiccio című filmjével szeretne a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakjának, az Oscar-díjat nyert filmrendezőnek a pályája előtt tisztelegni.

„Jiří Menzel halálával nem csupán egy nagyszerű ember, egy fantasztikus művész tűnt el az életünkből, de lezárult egy filmtörténeti korszak is.

Kevés film van, amiből annyi és olyan nagyszerű szállóige repült volna fel, mint Menzel klasszikusából, a Sörgyári capriccióból. Hrabal művekben ezt a kedélyes, ugyanakkor valahol mégis szomorú, kilátástalan, de a kilátástalanságba bele nem keseredő világot, ezt a szürkeség elől az élet hétköznapi mozzanataiban pompát, szépséget találó mentalitást ebben a szovjet birodalmi térségben a túlélésre találták ki. Amikor a sörgyár vezetőjének felesége, vagyis a szépséges Magda Vášáryová felmászik a kéményre Pepin bácsival, vagy amikor lehúz egy korsó sört, vagy elalszik a hátán a doktor, abban minden benne van, amit a mi világunkról tudni érdemes. Ezek nem egyszerűen szép vagy emlékezetes jelenetek: ezek mintha velünk történtek volna. Mert annyira akartuk, hogy velünk is történjenek. Mert tényleg, így lehetett túlélni. Ez a film a kollektív emlékezet része.”

Rendező: Jiří Menzel

Forgatókönyvíró: Bohumil Hrabal, Jiří Menzel
Operatőr: Jaromír Šofr
Zene: Jiří Šust
Szereplők: Magda Vášáryová, Jiří Schmitzer, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrusínský,
Petr Čepek, Oldřich Vlach
Gyártó cég: Filmové studio Barrandov

Csehszlovák vígjáték, 94 perc

Együttműködő partnerek: Városmajori Szabadtéri Színpad, Filmarchívum, Budapest Film, Cseh Centrum.

A Facebook-esemény itt érhető el.