KULTer.hu - Judafest
30042
event-template-default,single,single-event,postid-30042,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Judafest

2010. nov. 14. - 11:00

Budapest


Gozsdu-udvar, Király utca 13. szám és a Dob utca 16. szám között


Tátsd a szád! Zsidó gasztronómiai fesztivál a Gozsdu Udvarban
Egy hét alatt összeérnek az ízek
archives_sulve_fove_09

Idén már harmadszorra lesz zsidó gasztronómiai fesztivál a Gozsdu Udvarban. November 14-től 21-ig hét teljes napon át uralják a Gozsdut a tradicionális mellett a modern zsidó konyha ízei és illatai. Maceszgombóc, sólet, gefillte fis, flódni, kugli, Hámántáska, cimesz, kindli, hummusz; a Tátsd a szád! Fesztivál után mind finoman ismerős lesz.
A Judafest egy programsorozat, amely a zsidó kultúra, azon belül a zene, a színház, a képző-, és iparművészet zsidó vonatkozású jelenkori irányvonalaival ismerteti meg a közönséget. Az események során a művészeti ágak széles skáláját felhasználva biztosítja, hogy mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő programokat.
A Judafest Magyarországon, magyar közönségnek szól, ezért kiemelt helyen foglalkozik a magyar zsidó alkotók műveivel, előadásával, az őket érintő eseményekkel, problémákkal.

A Judafest szorozat az élő, modern zsidóságot képviseli, vidám, tartalmas kikapcsolódási lehetőség. A rendezvénysorozat következő eseménye a zsidó ételekkel foglalkozik. Egy egész hetet szánunk arra, hogy bemutassuk a lehető legszélesebb spektrumát a zsidó ételeknek, étkezési szokásoknak és az őket körülvevő kultúrkörnek. A rendezvény a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek tartalmas szórakozást kíván nyújtani.
A fesztivál nyitónapján az ízkavalkád mellett színes programok is várják az érdeklődőket. A zsidó étkektől illatozó passzázsban a zenei aláfestést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Largo Egyesületének utcazenészei gitáron, klarinéton, tangóharmónikán húzzák és fújják, valamint fellép Meir Hermon izraeli énekes-gitáros művész is. Az eseményeket és a kínált ételeket folytonos kommentárral és kéretlen kritikával illetik majd a ’Nénik a gangon’ produkció művészei: Klári garantált rosszindulattól fűtve okoskodni, Zsuzsi mindenért aggódni, Eszterke pedig részletesen kíváncsiskodni fog. Katlan Tóni látványkonyhájában elsőként Raj Ráhel, egy igazi jiddise máme avatja be a nagyérdeműt a zsidó háziasszonykodás fortélyaiba, majd minden nap más és más gastroblogger főzi meg kedvenc zsidó ételeit. A zsidó gasztronómia mindenhol utolér majd a rendezvényen, hiszen egy élő ’Gourmet-robot’, azaz egy ínyencségeket osztó ételautomata járja majd a Gozsdu Udvart; érdemes lesz készenlétben tartani az aprópénzt. Főzhetünk még együtt Tiborral, az óriásszakáccsal, a „Célkóstolóban’ jutalom jár a jól működő ízlelőbimbókért, a kibuc élménykiállításon kipróbálhatjuk, hogy milyen az íze a közös munkával készült ételnek és lesz még mindenféle vásári mulatság. A rendezvényen az ’Üres asztal’ várja a látogatók élelmiszeradományait, melyeket jótékonysági célra ajánlunk fel. A gyerekközönség sem unatkozhat, őket játszóház, ételes, italos kézműveskedés, társasjátékok, meseállomás és meglepetés koncert várja.

  • További információ kérhető: Kriston Linda, JDC-American Jewish Joint Distribution Committee. Telefonszám: 06 30 292 2560. E-mail: linda.kriston@jdc .hu
  • www.judafest.org