KULTer.hu - Kávé és kritika a Trafó Kávézóban: Bauxit-fejtés – ImPulzus 11.
30300
event-template-default,single,single-event,postid-30300,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kávé és kritika a Trafó Kávézóban: Bauxit-fejtés – ImPulzus 11.

2011. jan. 24. - 18:00

1094 Budapest


Trafó Kávézó, Liliom u. 41.


ImPulzus 11.A József Attila Kör kritikai sorozatának tizenegyedik estjén a résztvevő négy fiatal kritikus – Horváth Györgyi, Lapis József, Szegő János és Turi Tímea – Nemes Z. Márió néhány hete megjelent vadonatúj verseskötetéről, a Bauxitról beszélget, avagy azt fejti-fejtegeti, boncolgatja.

Havonta egyszer, az ingyenes ImPulzus esten minden néző a vendégünk egy csésze kávéra, némi édesre-sósra, és persze irodalmi eszmecserére. Az esemény támogatója: MASZRE .

A József Attila Kör (JAK) a fiatal kortárs magyar irodalom több mint húsz éve működő szervezete, melynek elsődleges célja a pályakezdő irodalmárok indulásának segítése, a legújabb kortárs magyar irodalom kutatása, eredményeinek bemutatása és eljuttatása a közönséghez felolvasó- és vitaestek, konferenciák és rendhagyó középiskolai irodalomórák szervezésével, valamint a JAK-füzetek és a Világirodalmi Sorozat kiadásával. A JAK emellett számos hazai és nemzetközi programsorozat, ösztöndíjprogram és fesztivál aktív résztvevője, a fiatal irodalmárok egyik legfontosabb hazai érdekképviseleti szerve.

  • Horváth Györgyi (1974) – Irodalomtörténész, kritikus, szakfordító.

Két önálló kötete jelent meg (A hiányzó B, 2005 és Nőidő, 2007). Jelenleg a Balassi Intézet és az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének oktatója.

  • Lapis József (1981) – Irodalomtörténész, költő, szerkesztő.

2006-ban magyar-angol szakon végzett Debrecenben, ugyanitt végezte PhD-tanulmányait is. A DE-BTK tanársegédje. Az Alföld és a Zempléni Múzsa szerkesztője. Verseit, novelláit közölte a Spanyolnátha, a Parnasszus, az Új Holnap, a Zempléni Múzsa, a Légyott, az Alföld, az Irodalmi Jelen. A debreceni LÉK Irodalmi Kör és a József Attila Kör elnökségi tagja.

  • Szegő János (1982) – Szerkesztő, kritikus.

A PPKE BTK esztétika-magyar szakán végzett. A Litera.hu  irodalmi portál szerkesztője. Írásai rendszeresen jelennek meg az Alföld, a Beszélő, az Élet és irodalom, a Holmi, a Litera.hu, a Magyar Narancs, a Műút, a Revizor Online valódi és virtuális hasábjain. Kritikaeszménye az előnyszabály, kedvenc játékeleme a les. A József Attila Kör elnökségi tagja.

  • Turi Tímea (1984) – Író, kritikus.

Az SZTE-BTK PhD-hallgatója, témája a tárcairodalom, újságírás és irodalom kapcsolata. Írásai többek között a Tiszatájban, a Literán, a Műútban jelennek meg.