KULTer.hu - Kiállítás a VIII. Art Moments Fesztivál munkáiból
64822
event-template-default,single,single-event,postid-64822,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kiállítás a VIII. Art Moments Fesztivál munkáiból

2015. nov. 24. - 10:00

Pécs


Zsolnay Kulturális Negyed, Zsolnay Vilmos u. 37


ams01

Rengeteg látogató volt kíváncsi idén is a nyolcadik alkalommal jelentkező Art Moments nemzetközi vizuális művészeti fesztivál programjaira. A 2015. október 15. és 31. között Budapesten lezajlott programsorozatra a Közel-Keletről, Európából és Magyarországról érkeztek művészek.

A Hybridart Management öt éve indította útjára az Art Moments vizuális művészeti fesztivált, amely az elmúlt évek során több tucatnyi helyszínen, több száz műalkotást mutatott már be a fővárosban, vidéken és külföldön egyaránt.

Az idei fesztivál három fő helyszínen zajlott, a központ a Várkert Bazár volt, amely otthont adott a programsorozat két kiemelt fontosságú, arab tematikájú kiállításának – az öt nemzetközileg elismert kuvaiti fotóművész munkásságát bemutató csoportos tárlatnak, valamint a már 12 éve Dubajban élő fotóművész, Richweisz Péter és az Egyesült Arab Emirátusok uralkodói családjából származó őfelsége Sheikha Fatima Bint Hazza’ Al Nahyan közös kiállításának. Szintén itt mutatták be a kortárs képzőművészet és a street art különleges egyvelegéből megszületett a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósult 4in1 projektet, amely során Kelemen Zénó szobrászművész szobrát nemzetközi hírű street art művészek értelmezték át és festették újra.

A Kossuth Lajos utca 14-16 alatt 3 különböző tematikájú tárlat volt látogatható: az Out There című csoportos kiállítás Európa különböző országaiban élő és alkotó magyar művészek munkáit vonultatta fel, az Antré egy izgalmas válogatás volt a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem művészeti hallgatóinak alkotásaiból, míg a Cégér Best of 30 című kiállítás a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! elnevezésű grafikai pályázat nyertes munkáit mutatta be.

Az idei rendezvénysorozat célja az volt, hogy rávilágítson, a kortárs képzőművészetet nem szükséges szigorú keretek között értelmezni, a művészet mindenhol jelen van a mindennapjainkban, az utcákon éppen úgy, akár a galériákban. Ennek a gondolatnak jegyében zajlott le számos látványos kültéri akciói: a Millenáris Parkban molinó installációk Németh Edinától (Edinas Paper Installation), illetve a főváros „Iskolakapun kívül programjához” csatlakozva a budapesti középiskolásoktól; valamint  a Szöveg köz elnevezésű, nagyszabású irodalmi akció, amely során a diákok egyetlen napra irodalmi idézetekkel borították be az Anker közt teljes hosszában. A nemzetközi együttműködésben létrejött Urban Tactics egy különleges street art élőfestés keretében mutatta meg közelről, miként születik meg valós időben a művészet. Az irodalmi séták során pedig az érdeklődők megismerhették a város, a képzőművészet és az irodalom kivételes kapcsolatában bemutatott Budapestet.

Az Art Moments a korábbiakhoz hasonlóan idén sem kizárólag a fővárosi helyszínekre koncentrál, nyáron a Művészetek Völgye fesztivál keretében Kapolcson mutatta be kiállításait, november 24. – dec. 8. között pedig Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben jelentkezik újra.