KULTer.hu - Kínai újév a MODEM-ben
48953
event-template-default,single,single-event,postid-48953,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kínai újév a MODEM-ben

2014. feb. 1. - 15:00

Debrecen


MODEM, Baltazár Dezső tér 1.


MODEM

Vidám kínai hangulatú forgatag a múzeumban lampionokkal, teaceremóniával, oroszlántánccal, filmvetítéssel, kínai popzenével és izgalmas tárlatvezetésekkel a mai kínai képzőművészetet bemutató Az új spektákulum című kiállításon. Az érdeklődők a papírkivágás, a csomózás és a kalligráfia rejtelmeibe is betekinthetnek, és természetesen ki is próbálhatják ezeket a hagyományos kínai művészeti technikákat.

A programokon a kiállításra szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

15.00
Programkezdés

Kreatív foglalkozások – kínai hagyományok

Kínai teaceremónia 30 perces turnusokban, maximum 15-20 fő részére.
Helyszín: könyvesbolt.

Csomózás

Kínában a csomózás megbecsült művészeti ág, a mindennapi élet szerves része. A kínaiak évszázadok óta készítik számos fajtáját praktikus és dekoratív célból egyaránt: események megünneplésekor, halászathoz, vadászathoz kívánt jó szerencse szimbólumaként, csomagolás vagy kötözés céljából, ruha díszítésére vagy egyéb népművészeti munkák felékítésére.
Helyszín: földszinti fogadótér.

A kalligráfia titkai

15 és 17 óra között az érdeklődők a kalligráfia rejtelmeibe nyerhetnek betekintést. A résztvevők valódi rizspapírra, igazi ecsettel próbálhatják ki a kínai írásjelek megrajzolásának technikáját.
Helyszín: földszinti fogadótér.

Könyvjelzőkészítés

17 órától a Konfuciusz Intézet kínai tanárai egyéni kérés alapján kínai írásjelekkel kínai szerencseszavakat, illetve a résztvevők nevét írják fel az ajándék könyvjelzőkre.
Helyszín: földszinti fogadótér.

Papírkivágás

A papírkivágás mint a kínai kézművesség egyik meghatározó ága, Kína egész területén elterjedt. A papírkivágások hagyományos témái a vallási babonákhoz kötődnek és szimbolikus jelentéssel bírnak, de az alkalmazott színek is jelképes tartalmat hordoznak.
Helyszín: múzeumpedagógia-terem.

Oroszlántánc

A kínai oroszlántánc gyökerei a több mint 2000 évvel ezelőtti Qin és Han dinasztia korába nyúlnak vissza. Úgy tartják, hogy ez a rituálészerű tánc szerencsét és boldogságot hoz, valamint a rossz szellemek elűzését is szimbolizálja. A Budaörsi Gong-Fu Egyesület jóvoltából összesen háromszor, 15 órakor, 16 órakor és 17:30-kor látható a hagyományos kínai oroszlántánc a MODEM-ben.
Helyszín: belső kert / földszinti fogadótér.

További programok

17.00

Filmklub Extra. Helyszín: multimédia-terem.

18.00

Kis Chan rendhagyó tárlatvezetése. A Budapesten élő, a Barátok Közt szereplőgárdájában is feltűnt fiatal zenész, színész, festő tart tárlatvezetést Az új spektákulum című kiállításon.

19.15

Kínai party. Dj Sztyepp, a Tilos Rádió Csodálatos Mandarin című műsorának készítője, a modern kínai zenék szakavatott értője keveri a zenét a Zöld Szamárban.

21.00

Kukla Krisztián tárlatvezetése. Az új spektákulum című, a kortárs kínai képzőművészetet bemutató tárlaton Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója kalauzolja körbe az érdeklődőket. Helyszín: II. emeleti kiállítótér.

22:00

A kiállítótér zárása.