KULTer.hu - Komoróczky – Minden eszik, minden megétetik
36462
event-template-default,single,single-event,postid-36462,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Komoróczky – Minden eszik, minden megétetik

2013. jan. 3. - 16:00

1094 Budapest


Trafó Galéria, Liliom u. 41.Komoróczky Tamás legújabb kiállítása a Trafó Galéria egész terére komponált komplex environment, melyben különböző installációs elemek alkotnak egyetlen nagy összefüggő, organikus egészet. Komoróczky metafizikai alapvetésektől sem visszariadó művészete továbbra is legalább annyira analitikus és kutató, mint amennyire játékos, fantáziadús és kísérletező. A kiállítás pedig egy újabb fejezet Komoróczky memetikai kutatásokra építő legújabb alkotói szakaszában.

A “minden eszik, minden megétetik” tétel G.I. Gurdjieff görög-örmény nagy hatású misztikus gondolkodó fejében fogant meg a XX. század elején. Gurdjieff szerint a Világegyetemben minden létező minden másik létezőt reciprok módon tart fenn, és ez nemcsak biológiai, testi, hanem egyben pszichológiai metafora is. A kiállítás központi kérdése tehát az, hogy mit is etetünk viselkedésünkkel, gondolatainkkal, érzelmeinkkel? Mi az, ami belőlünk táplálkozik?

Komoróczky Tamás az Újlak Csoport egyik alapító tagja, 2001-ben kiállított a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában. Legutóbbi magyarországi kiállítási ciklusába tartozik a 2011-es Szökési Kísérlet című kiállítás a Kiscelli Múzeumban, a 2011-es Flying Carpet a Videospace Galériában és a 2012-es Szellemcsapda a Neon Galériában.