KULTer.hu - Köztünk vagy! / Mándy Iván 100
105189
event-template-default,single,single-event,postid-105189,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Köztünk vagy! / Mándy Iván 100

2018. nov. 19. - 19:00

1073 Budapest


New York Kávéház, Erzsébet krt. 9-11.


November 19-én a New York Művész Páholy a 100 éve született, Kossuth-díjas írót, az Újhold egykori tagját, a Holmi folyóirat szerkesztőjét, Mándy Ivánt (1918-1995) idézi meg.

VENDÉGEK –
Babiczky Tibor költő, újságíró
Darvasi Ferenc író, szerkesztő, Mándy kutató
Kelecsényi László író, filmtörténész
Takács Katalin színművész

Az Újhold körben Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Ottlik Géza, Lengyel Balázs voltak társai, barátai. Mándy kívülről ismerte a Teleki és Mátyás tér környékét, megteremtette Verát, a beatnemzedék jellegzetes képviselőjét, majd Csutakot. Megmutatta műveiben a modern nagyvárosi ember magányát és gondolatait is. Az „utolsó mohikán” volt, aki kávéházról kávéházra járt, és a kopott öltönyt-ballonkabátot is grófi eleganciával tudta viselni (mondja Román Panni néprajzos, Mándy ifjúkori barátnője). Különc volt, nem vitás, az irodalmi „körökbe” nem vágyott, hacsak nem az újholdasok közé, akikhez tartozónak érezte magát, és maliciózusan meg is írta őket a Brancs című novellájában – tudjuk meg Lator Lászlótól.

Az esten dedikálások, levelek, írások, Mándy mai értelmezése és hatása is fókuszba kerül. A beszélgetés mellett vetítés és felolvasás várható.
Háziasszony: Juhász Anna
Az est ingyenes, azonban a belépés regisztrációhoz kötött: a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehetséges.