KULTer.hu - Kuba Bąkowski – A fiú és a kutyája
34335
event-template-default,single,single-event,postid-34335,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kuba Bąkowski – A fiú és a kutyája

2012. okt. 30. - 11:00

1065 Budapest


Platán Galéria, Andrássy út 32.


“…A határvonal ezúttal a civilizáció média, technológia és információ által meghatározott jelen ideje és saját jövőbeli, feltételezhető terjeszkedése között húzódik. Bąkowski futurisztikus víziói formailag a science fiction kultúráját idézik, mely egyszerre jelenik itt meg inspirációként és egyúttal a pastiche tárgyaként. Az alkotó maga önarcképe révén bukkan fel a kiállításon – Bąkowski volt a modell, mely alapján A fiú és a kutyája emberalakját megöntötték. A hiperrealista szobor egy vándort ábrázol, aki mintha egyenesen egy cyberpunk disztópiából lépett volna elő. A fertőzésekkel szemben óvó védőöltözet viselő, magával légtartályokat vonszoló hős talán egy totális ökológiai katasztrófa túlélője, vagy éppen kozmikus értelemben otthontalan csavargó, aki a Naprendszerben ténfereg – természetesen kutyája társaságában.

A fiú és a kutyája a Mad Max-féle posztapokaliptikus filmes antiutópiák alakjait idézi fel, olyan elbeszélésekét, melyek hősei egy katasztrófa utáni világban élnek a bukott civilizáció maradványait hasznosítva újra, mindeközben a fejlett technológia reliktumainak és a túlélés primitív, rögtönzött technikáinak sajátos hibridjét alkotva meg…”

(Részlet Kuba Bąkowski Air Sculptures and Other Flying Objects címmel a varsói Ujazdów-vár Kortárs Művészeti Központban megrendezett egyéni kiállításának kísérőszövegéből. Stach Szabłowski, Egyéb repülő objektumok, 2006.)