KULTer.hu - Kukorelly Endre-est
36107
event-template-default,single,single-event,postid-36107,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kukorelly Endre-est

2012. dec. 17. - 20:00

1095 Budapest


Művészetek Palotája – Üvegterem, Komor Marcell utca 1.Egy minden elemében szabálytalan pálya: késői indulás a kánontól nagyon eltérő, eredeti hangon. Az olvasó csak nézett, hogy így is lehet. Kukorelly Endre megelőzte korát: egy olyan költői fordulat egyik kezdeményezője lett, amely korábban elképzelhetetlen témákat, tartalmakat emelt a szépirodalom tárgyává, korábban elképzelhetetlen módokon.

Kerüli a nagy szavakat, ironikus fénytörésbe vonja a a dolgokat, lehámoz a műveiről minden hamis pátoszt, üres retorikát – hogy onnan nyerje vissza a hétköznapok poézisét, s azzal együtt a hagyományt és az érzelmeket. Mert ez a fanyar tónus, hétköznapi stílus nagyon is érzelmes, sok szempontból hagyományos szerzőt takar.

Húsz megjelent kötet – köztük olyan emlékezetes nagyregények, mint az emberi szív rejtelmeiről tudósító Tündér/Völgy, vagy épp a “komonizmus” történetét körüljáró kispróza-könyv, a Rom.

Egy népszerű író-költő, aki egy fél ciklus erejéig a parlamenti képviselőséggel is megpróbálkozott. Mennyit hibázok, te úristen – így hangzik a legutóbbi verseskötetének címe, s a Ruttkai Bori és társai által kísért esten minden bizonnyal az is ki fog derülni, mire célzott ezzel.