KULTer.hu - KULTerdő: Alföld-díjasok estje
82852
event-template-default,single,single-event,postid-82852,ajax_updown_fade,page_not_loaded

KULTerdő: Alföld-díjasok estje

2016. nov. 15. - 20:30

Debrecen


Nagyerdei Víztorony, Pallagi út 7.


kulterdo_alfold

A közönséget köszönti és az Alföld-díjakat átadja Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője. A díjazottakat a lap szerkesztői laudálják.

Beszélgetés Bényei Péterrel, Csehy Zoltánnal és Molnár Gábor Tamással, moderál: Lapis József
Közreműködnek: Arnóth Ildikó és Mercs János

2016-ban az Alföld szerkesztősége Alföld-díjban részesíti:

Bényei Péter irodalomtörténész, kritikus, szerkesztőt – irodalomtörténészi munkásságáért, mindenekelőtt a 19. századi magyar történelmi regény műfajelméleti, antropológiai és lélektani irányú újraértelmezéséért, a Barta János-iskola nemes tradícióinak elhivatott folytatásáért, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében végzett kiemelkedő oktatói-tehetséggondozói teljesítményéért, valamint a folyóiratunkban mintegy két évtized óta publikált több mint egy tucat tanulmányáért és kritikáiért.

Csehy Zoltán költő, műfordító, irodalomtörténészt – a Pacificus Maximus nevű humanista költő alakjának és munkásságának Weöres Sándor-i gesztussal való megteremtéséért, a hazai és az itáliai humanizmus kutatásáért, mellyel az antikvitás irodalmának és a neolatin költészetnek a továbbélését szolgálja; a görög és latin nyelvű, erőteljesen pajzán költészet magyar nyelven való közreadásáért, a Petronius- és Pasolini-fordításokért, a monumentális, több mint ezer oldalas „(poszt)modern operakalauz”-ért, valamint a lapunkban hosszú ideje megjelenő publikációiért.

Molnár Gábor Tamás irodalomtörténész, kritikust – az irodalmi hermeneutika, a dekonstrukció, valamint az angol és olasz filológia és szemiotika eljárásait ötvöző, egyedi módon kialakított olvasásmódjáért, melynek révén újraértelmezte a modernség és a posztmodernség fogalmát és az összehasonlító műértelmezés újabb lehetőségeit dolgozta ki, így – többek között – Sterne, Calvino, Pynchon, Esterházy Péter és Szilágyi István műveinek interpretációiért, a szakmódszertan megújításáért, a tudományos eredmények széles körben való közvetítéséért, valamint a folyóiratunkban 1995 óta közölt több mint tucatnyi tanulmányáért és kritikájáért.

Esemény a Facebookon