KULTer.hu - Lélekmorzsák – 20 éves a Budapest Táncszínház
31749
event-template-default,single,single-event,postid-31749,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Lélekmorzsák – 20 éves a Budapest Táncszínház

2011. nov. 11. - 19:00

1095 Budapest


MÜPA Fesztivál Színház, Komor Marcell utca 1.


Budapest TáncszínházA Lélekmorzsák című előadással ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját Földi Béla társulata, a Budapest Táncszínház. A gálaelőadást a Nemzeti Táncszínház rendezésében november 11-én a MÜPA Fesztivál Színházában tartják.
A 2011-es év a Budapest Táncszínháznál a huszadik év jegyében telt, ezt koronázza meg az együttes a novemberi műsorral. Az este programjában az elmúlt két évtized koreográfiáiból mutatnak be részleteket. Földi Béla 1991 tavaszán saját pénzéből alapította meg a Budapest Táncszínházat, az első előadásukat fél évvel később, ősszel tartották.
A Lélekmorzsák egyfajta visszaemlékezés az elmúlt 20 év munkájára: időutazás, amelyben korai és új koreográfiák egyvelege alkot egy teljes egészet. Az előadásra Földi Béla újragondolja és új formákba önti ezen évek munkáit.
“Hosszú volt az út, amíg eljutottunk odáig, ahol most vagyunk, de úgy érzem megérte. Büszke vagyok rá, hogy noha kezdetben állami támogatás nélkül működtünk, számos dolgot elértünk, másfél éve saját bázisunk, próbahelyszínünk van. Az anyagi problémák ellenére a társulat itthon és külföldön is hírnévre tett szert, az évek folyamán számos kiváló magyar és külföldi művésszel dolgoztunk együtt” – mondta jubileum kapcsán Földi Béla, a társulat vezetője.
A húsz év alatt a Budapest Táncszínház több világhírű, nemzetközi koreográfussal dolgozott együtt. Köztük van például Raza Hammadi, Gustavo Ramirez Sansano, Amir Kolben, Krisztina de Chatel, Glenn van der Hoff, Neel Verdoorn és Joseph Tmim is.
A Budapest Táncszínház előadásai, amelyek jelenleg is szerepelnek a Nemzeti Táncszínház repertoárjában: Bocs/Kék rapszódia, Mediterrán, Holle anyó, Diótörő.
2012-ben – várhatóan a Budapest Táncfesztiválra – az együttes újabb bemutatót tervez, amelyet ismét külföldi koreográfus jegyez majd. A felmerülő nevek között van Johan Inger és Rami Beér.