KULTer.hu - LIONEL HOCHE – DUDA ÉVA TÁRSULAT: RetourAuNoir
31834
event-template-default,single,single-event,postid-31834,ajax_updown_fade,page_not_loaded

LIONEL HOCHE – DUDA ÉVA TÁRSULAT: RetourAuNoir

2011. dec. 17. - 20:00

1117 Budapest


Mu Színház, Kőrösy J. u. 17.


RetourAuNoir2011 őszén izgalmas együttműködésbe kezdett a Duda Éva Társulat. A francia rendező-koreográfus Lionel Hoche készített új bemutatót, mely egyben az első ilyen jellegű közös, nemzetközi együttműködés volt a dinamikusan fejlődő társulat életében.
Lionel Hoche 1983-tól 6 éven át a Nederland Dans Theater tagjaként dolgozott Jiri Kylian művészeti vezetése alatt. Az NDT-nél eltöltött évek alatt olyan nagynevű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Hans van Manen, William Forsythe, Nacho Duato, Ohad Naharin, Jerome Robbins. Lionel Hoche 1990 óta dolgozik szabadúszó koreográfusként, 1992-ben megalapítja önálló társulatát Association MéMé BaNjO (Compagnie Lionel Hoche) néven.
Az elmúlt 20 évben több mint 50 új darabot hozott létre, több mint 30 különböző neves európai és ázsiai balett társulat, úgymint a párizsi Opera (Paris Opera Ballet), a Nederlands Dance Theatre (NDT), az izraeli Batsheva, a Monte Carlo-i Balett (Ballets de Monte-Carlo), a Zürich Balett (Zurich Ballet) és a Finn Nemzeti Balett (National Ballet of Finland) számára.
2002-ben vehette át a francia kulturális minisztertől a Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres díját: lovaggá ütötték a táncművészet franciaországi és nemzetközi népszerűsítése érdekében végzett munkájáért.
A Duda Éva Társulattal közös megvalósításban létrejött RetourAuNoir című darabjában a fantasztikum zsánerének esztétikájával és a benne rejlő megszállottsággal, valamint e kettő viszonyrendszerével foglalkozik.
Az előadás egy költői és illékony, megfoghatatlan világot hoz létre, tele szellemekkel, megszállott lényekkel és más szimbolikus teremtményekkel. Különös utazásélmény, melyben bizarr tablók során át vándorlunk a világmindenség eltitkolt, elfojtott felének egyre mélyebb, hipnotikus rejtekébe.