KULTer.hu - Maarja Nuut & Ruum: „Muunduja”
102488
event-template-default,single,single-event,postid-102488,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Maarja Nuut & Ruum: „Muunduja”

2018. Sze. 23. - 20:00

Budapest


Művészetek Palotája, Komor Marcell u. 1.


Az észt hegedűs-énekes Maarja Nuut és Hendrik Kaljujärv elektronikus zenész, zeneszerző duója mögött nem állnak nagy ügynökségek és lemezkiadók, mégis egy csapásra meghódította a kortárs világzene rajongóit. Szerzői kiadású lemezeit (Soolo; Une meeles) is elragadtatott kritikák fogadták, de különösen koncertjeivel ejtette bámulatba közönségét, Nyugat-Európától az Amerikai Egyesült Államokig. Pedig nem könnyű szavakba foglalni a tőle kapott élményt. Simon Le Bon, a Duran Duran együttes énekese szerint: „amikor az angyalok énekelnek, az hangozhat így”. Földi tüneményekhez is szokták hasonlítani, például a morva Iva Bittovához és az amerikai Laurie Andersonhoz.

Maarja Nuut számára a 20. század első felének észt népzenéje éppolyan fontos forrás, mint napjaink csúcstechnológiája. És ahogyan a hagyomány összefonódik a korszerűséggel, koncertjein éppen úgy olvad egymásba a zene, a történetmesélés és a tánc. Mint mondja, mindez „magában rejti annak a lehetőségét, hogy az egyik valóságból a másikba utazzunk, olyan helyekre látogatva el, amelyeken bármi megtörténhet. Pontosan emlékszem azokra az időkre, amikor az álmaim teljesen valószerűek voltak. Olyankor összekeveredik a valóság és a képzelet, s te dönthetsz arról, melyik irányba indulsz el. Egyszerre vagy távol és nagyon is jelen.”
Hipnotikus, misztikus, pszichedelikus, experimentális, transzszerű, meghitt, melankolikus – efféle jelzőkkel találkozhatunk a Maarja Nuut-koncertekről szóló beszámolókban. És semmi okunk kételkedni bennük, még ha olykor ellentmondásosak is. A lényeg a lényeg: szokatlanul megindító és kategorizálhatatlan, vizuális elemekkel színesített koncert előtt állunk.

A Facebook-esemény itt érhető el.


KULTprogramok

<< 2019. ápr. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum