KULTer.hu - Made in China
30442
event-template-default,single,single-event,postid-30442,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Made in China

2011. feb. 27. - 20:00

1117 Budapest


MU Színház, Kőrösy József utca 17.


Naponta találkozunk velük. Szinte észrevétlenül élnek nálunk évtizedek óta, és semmit, de semmit nem tudunk róluk. Olyan szolidan és zártan léteznek köztünk, hogy valószínűleg legtöbbünk még csak a kisebbségek között sem említené meg őket. A társadalomnak nem alakult ki irányukba semmilyen kollektív feltételes reflexe, mintha nem is tudnánk velük mit kezdeni. Láng Annamária kvázi monodrámája a köztünk élő kínaiakról alkotott képet hivatott árnyalni, rendhagyó formai eszközökkel, közvetlen formában.
Az előadás tulajdonképpen egy dialógus, ami kortárs operai betétekkel van kiegészítve (nincs dal, csak énekelt prózai szöveg), és a dialógus partnere a közönség, amelynek viszont nem kell közvetlen interakcióba lépni a beszélgetőpartnerrel. A szituáció valami olyasmi, mintha egy hófehér decemberi koraeste beülnénk egy félig üres, dohányfüsttől fátyolos, barátságos kis kávézóba, és a szomszédos asztaltól átülne egy kínai lány, és elkezdene az életéről beszélni. És mi meghallgatnánk, mert miért ne? Ez a lány nekünk pont olyan lenne, mint a „többi kínai”: kimért, rendíthetetlen és csupa titok.
A szövegkönyv Nyíri Pál Kínai történet című riportja felhasználásával íródott, tehát dokumentarista jellegű, nem klasszikus színpadi szöveg. Ereje pont a hétköznapiságában rejlik, bár igaz, hogy így nem szembesülünk könnyfacsaró emberi drámákkal vagy hatásvadász fordulatokkal. Természetesen dramaturgiája ennek a textusnak is van, így a szöveg nem válik sem érdektelené, sem unalmassá, de mindvégig a hétköznapi realitások szintjén marad.
Látunk egy emberi sorsból egy részletet. Látjuk, hogyan tapos el másokat, vagy épp hogyan szenved mások talpa alatt. Látunk egy kínait, de mindenekelőtt látunk egy embert, aki ugyanúgy szenved az élettel, mint mi, csak éppen nincs kivel megossza azt. (Zsedényi Balázs)