KULTer.hu - “Magyar Ropszódiák” – Félicien Rops, a belga szimbolizmus mestere
29987
event-template-default,single,single-event,postid-29987,ajax_updown_fade,page_not_loaded

“Magyar Ropszódiák” – Félicien Rops, a belga szimbolizmus mestere

2010. nov. 11. - 17:00

1014 Budapest


Magyar Nemzeti Galéria, Szent György tér 2.


A Magyar Nemzeti Galériában 2010. október 1. és 2011. január 9. között Félicien Rops (1833-1898) belga grafikus, festőművész és karikaturista műveiből láthatunk egy igen érdekes kiállítást.

Rops izgalmas egyéniség lehetett a maga világában, nagy barátja volt Baudelaire-nek és hazánk legnagyobb romantikus festőjének, Zichy Mihálynak. Rops tett egy hosszabb látogatást Magyarországon, amely annyira nagy hatással lett a művészre, hogy ezeket a benyomásokat meg is örökítette. Majdan a magyar földet választotta hazájaként és 1863 táján már magyar felmenőket is kreált magának.

th_3_felicien_rops_kiallitas_magyar_nemzeti_galeria

A Nemzeti Galériában megtekinthető kiállításon egy külön részleget alakítottak ki a magyarországi utazásáról készült művei. A namuri Musée provincial Félicien Rops grafikai anyagából, belga műgyűjtők magángyűjteményéből lett összeállítva a közel 100 művet felsorakoztató kiállítás, melyek között láthatóak lesznek Rops a francia realizmus által inspirált alkotásai, a Baudelaire illusztrációi, erotikus rajzai és a sátánizmust eszmevilágával foglalkozó sorozata.

  • 17.00 Tárlatvezetés.
    A tárlatvezetésen a kiállításra megváltott belépőjeggyel lehet részt venni.
  • 18.00 Szabadegyetemi előadás.
    Dandyk, dekadensek, sátánisták a francia irodalomban – Földes Györgyi előadása