KULTer.hu - Martin McDonagh – Párnaember
48652
event-template-default,single,single-event,postid-48652,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Martin McDonagh – Párnaember

2014. jan. 12. - 20:00

1027 Budapest


Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Jurányi u. 1-3.


Párnaember
Egy független alkotói koprodukció bemutatójára készül a Szputnyik Hajózási Társaság. Radnai Márk Martin McDonagh Párnaember című rémtörténetét rendezi a Jurányiban.

Két gyerek holttestét találták meg. Egy eltűnt néma kislányé még nem került elő. Katurian, egy író az első számú gyanúsított. A történetei és a gyilkosságok között egyértelmű az összefüggés, azonban a kihallgatás során egyre kevesebb kérdés tisztázódik.

Martin McDonagh története egy elképzelt diktatúra elképzelt városában játszódik. A szabályokat lépten-nyomon felrúgó nyomozók hidegvérrel játszadoznak a gyanúsított, egy író idegeivel, de a folyamatos lelki és fizikai kínzás ellenére sem érnek el sikert. A darab nemcsak egy kihallgatószobában, hanem az író történeteinek világában is játszódik. Ezeken a meséken keresztül ismerjük meg Katurian és testvére múltját, a novellák mentén derül ki szépen lassan az igazság a gyilkosságokról.

Radnai Márk, a 011 Alkotócsoport vezetője rendezőként ritkán dolgozik megírt darabbal. Általában a próbafolyamat során a színészekkel és az alkotókkal közösen hozza létre a készülő előadás szövegkönyvét. Így történt ez eddigi rendezései, a Kutyaszorítóban, a Meanwhile in Kansas, vagy a Droszt esetében is. Most azonban Bodó Viktor kérésére egy előre megírt szöveggel dolgozott, de olyan témában, ami már régóta foglalkoztatta: a sorozatgyilkosságok.

Az előadásban Hajduk Károly, Jankovics Péter, Kárpáti Pál, Király Dániel, Kurta Niké és Pető Kata lesz látható.

Az előadás különleges látványvilágáról Radnai Márk állandó alkotótársa, Cseh Renátó gondoskodik, az előadás zenei aláfestését pedig a friss Junior Prima-díjas Keresztes Gábor szerzi.