KULTer.hu - Menjek / Maradjak // London
52760
event-template-default,single,single-event,postid-52760,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Menjek / Maradjak // London

2014. jún. 13. - 20:30

1094 Budapest


Trafó, Liliom u. 41.


menjek maradjak london
Most akkor menjek vagy maradjak? Vajon itthon vagyok én otthon? Naponta több ezren teszik fel maguknak a kérdést, hogy érdemes-e új életet kezdeni külföldön és szembenézni a honvággyal, a nyelvi nehézségekkel, egy ismeretlen környezettel a régóta szövögetett álmok megvalósításának reményében. De tényleg minden szebb egy új világban? A Speak Easy Project filmes csapata utánajár a válaszoknak.

A MENJEK/MARADJAK független, hazai produkcióban készülő dokumentumfilm-sorozat az elvándorolni vagy éppen hazatérni készülő magyarok, az „új mobilitás” képviselőinek élettapasztalatait, motivációit és dilemmáit mutatja be személyes történeteken keresztül, párhuzamos portrékban. 2014-ben a berlini HAU-ban rendezett magyar fesztiválon is nagy sikerrel bemutatkozó, Higlights of Hungary-díj nyertes Speak Easy Project a dokumentumfilm eszközeivel mutatja be ezt a hazánkban is egyre aktuálisabb problémakört.

Az elmúlt két évtized alatt több mint háromszorosára nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező felnőtt magyarok aránya. A MENJEK/MARADJAK pilot epizódját Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba alapos előkészítés és kutatómunka után 2012 decemberében New York-ban forgatta le saját forrásból finanszírozva a filmkészítési költségeket. A Trafóban bemutatásra kerülő londoni rész a sorozat második epizódjának magyarországi premiervetítése.

20:30 filmvetítés – Speak Easy Project: MENJEK/MARADJAK//LONDON (magyar nyelven, angol felirattal)
21:30 beszélgetés a film alkotóival, valamint Kováts András (Menedék Migránsokat Segítő Egyesület) és Soltész Béla (Budapesti Corvinus Egyetem) migrációkutatókkal – moderátor: Libor Anita, az Index újságírója
22:30 Barabás Lőrinc & Badics Márk: SASTRA SPECIAL
23:30 SABW (ASAN) & Czirják Tamás live act
AFTERPARTY a Kontra Klubban
Anima Sound System DJ Set (Prieger Zsolt & Németh Gergely), Imre Kiss (live)