KULTer.hu - Mikor Lesz Holnap (kiállítás)
59023
event-template-default,single,single-event,postid-59023,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Mikor Lesz Holnap (kiállítás)

2015. feb. 15. - 14:00

1065 Budapest


Mai Manó Ház, Nagymező utca 20.


Sylvia Plachy - Mikor Lesz Holnap_plakat

A Mai Manó Ház 2015. február 15-én mutatja be Sylvia Plachy Mikor Lesz Holnap című kiállítását. A különleges, mintegy 110 képet bemutató, a fotográfus sokszínű munkásságára kitekintő tárlat, ebben a formában, Sylvia Plachy fotográfus és Csizek Gabriella kurátor válogatásában most mutatkozik be először Európában, és majd innen indul tovább rangos kiállítóhelyekre. A művek majdnem fele eddig még sosem jelent meg kötetben és nem volt látható kiállítótermek falán sem. A tárlat különlegessége egy kis filmetűd, amelyet Adrien Brody készített édesanyjáról. A film a világon először a Mai Manó Házban lesz látható.

Sylvia Plachy a kortárs fotográfia megkerülhetetlen klasszisa. A világhírű, magyar származású, budapesti születésű fotográfus a forradalom után, 1956-ban egy lovaskocsiban rejtőzködve, szüleivel jutott át az osztrák határon, majd két évvel később New Yorkban telepedtek le. Azóta is ott él családjával.

Fotográfiai munkásságát folyamatos sikerek és elismerések kísérik. 1977-ben Guggenheim-ösztöndíjat kapott. 2004-ben a WIPI (Women in Photography International) neki ítélte a Lucie-díjat, amelyet Mary Ellen Mark 1988-ban, Berenice Abbott 1991-ben és Annie Leibovitz 2003-ban kapott meg. 2009-ben Dr. Erich Salomon életműdíjat kapott, a Német Fotográfiai Szövetségtől (DGPh) fotóriporteri munkájáért. Képeit közölték a Vogue-ban, a Camera Arts-ban, az Artforumban, a The New York Times-ban, a Granta-ban, a Grand Streetben, a Newsweekben, Conde Nast Travelerben, a Metropolis Magazine-ban és a New Yorkerben is. Számos egyéni kiállítása volt a világon Tokiótól Los Angelesig. Műveit többek között a Guggenheim Múzeumban, a Museum of Modern Artban, a San Francisco Museum of Modern Artban és a párizsi Bibliothèque national de France-ban is őrzik.

A kiállítás megtekinthető 2015. február 15-től április 19-ig, hétköznap 14 és 19, hétvégén 11 és 19 óra között.