KULTer.hu - MINDENJÓ – Fischer Judit és Navratil Judit kiállítása
31155
event-template-default,single,single-event,postid-31155,ajax_updown_fade,page_not_loaded

MINDENJÓ – Fischer Judit és Navratil Judit kiállítása

2011. Júl. 2. - 10:00

1061 Budapest


Inda Galéria, Király u. 34., II. 4.


MINDENJÓ - Fischer Judit és Navratil Judit kiállítása
Fischer Judit és Navratil Judit két eltérő művészi attitűddel szemléli és fejezi ki a körülötte érzékelt világot, de abban hasonlóak, hogy a felszabadult alkotás és a néző passzivitásának legyőzése a céljuk. Mindketten ledöntik a határokat a realitás és a művészet között, az esztétikát egyedien értelmezik, a művészetük közelít a valósághoz, abból származik.
Navratil Judit alkotásai ugyan formailag a szürrealitás felé mutatnak, és nagyon emlékeztetnek arra a világra, amelyet a gyerekek életük első szakaszában tapasztalnak meg: ez a mesék birodalma. Törekszik arra, hogy ebben a világban maradjunk, és innen nézve, szimbolikus alakokon keresztül, ne egyenesben tegyük meg észrevételeinket. Az övé meglehetősen kritikus és ironikus, de az éles kritika ebben a mesés burokban tálalva nem fáj, mégis nagyon komolyan veendő. Több sorozatának részeit láthatjuk most egymás mellett, pl. korábbi műveit, a Jógagyár fázisait, amelyek mindennapi tevékenységeinket ábrázolják, valóban felülnézetből és nagyon sok humorral, iróniával; és a legutóbbi munkáit, a Gyári munkást, a Könnytolvajt, a Jó dolgokat, s mindezeket ezúttal egy nagy térinstalláció fogja össze.
Fischer Judit banális mindennapi tárgyainkat emeli a művészet tárgyává hasonlóan a pop art művészeihez, akik azonban nagy műgonddal tették ezt, megtévesztésig hasonló tárgyakat alkotva, festve meg a hiperrealista stílusban. Fischer Judit duplán kritizál, a tárgyak mellett még ezt a végletekig eltúlzott művészettörténeti kifejezési módot is banalizálja. Akvarelljei a művész lehető legegyszerűbb hétköznapi apróságait ábrázolják, erre úgy rádolgozva, hogy az ócskapiacokon, trafikokban a lehető legabszurdabb dolgokat gyűjti, és ezt a kollekciót teszi melléjük.

  • 2011. 6. 22. – 2011. 7. 22.