KULTer.hu - Morvay László Rajzszakkör kiállítás és Island zenekar akusztikus koncert
32346
event-template-default,single,single-event,postid-32346,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Morvay László Rajzszakkör kiállítás és Island zenekar akusztikus koncert

2012. jún. 20. - 18:00

Budapest


Bajor Söröző, Karinthy Frigyes út 12.


Morvay László Rajzszakkör

  • A kiállítást megnyitja Orlai Balázs, zenél az Island zenekar. A megnyitó 18:00-tól 19:00-ig tart.
  • A megnyitó után 20:00-tól akusztikus koncert több blokkban 21:30-ig.

A Gaál Imre stúdiót, ami a Morvay László Rajzszakkör közvetlen elődje, Morvay László ifjú rajztanár alapította 1974-ben a pesterzsébeti József Attila Általános Iskolában. A rajzszakkört a művész 30 éven át vezette. Ez idő alatt az ifjú rajztanárból (aki később a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tanára, a pécsi Janus Pannonius Egyetem adjunktusa, minisztériumi felkérésre az ELTE Tanárképző Karának előadója és résztvevője a művészeti iskolák kerettantervének kidolgozásáért felelős csoportnak) elismert grafikus, tűzzománc-művész és nemzetközi hírű művésztanár lesz, és ezzel egy időben az általa létrehozott rajzszakkör is ismertté és elismertté válik külföldön. Több külföldi kiállítás (Belgium, Bulgária, Olaszország, Németország), vendégszereplés, tanulmányút és pályázati dobogós helyezés jellemzi a szakkör sikertörténetét. A Morvay László Rajzszakkört a Tanár úr halála (2004.) után öreg diákjai hozták létre.

A kiállítás anyagából
Jelenleg a XX. kerületi Török Flóris utcai pincében 15-20 szakkörössel és 4 oktatóval büszkélkedhet. Az oktatók: Morvay Petra (Morvay László kisebbik lánya) magyar-angol tanár, Tóth Orsolya történelem tanár, Kováts Borbála Grafikus művész, Orlai Balázs a MOME tárgyalkotó szak adjunktusa és designer, valamint Orbán Nándor számítógépes grafikus. A szakkörösök között kicsik és nagyok egyaránt vannak, a legfiatalabb palánta 6 éves, a legidősebb 46. Állandó a csapat. Aki jelentkezik a szakkörbe, az általában 10-30 évig marad.
Még ebben a rohanó világban is összetartó a társaság. Nem csupán azon a bizonyos péntek délutáni 3 órás foglalkozáson találkoznak, hanem együtt szülinapoznak, kirándulnak, táboroznak, moziznak és fagyiznak. „Ez nem egy iskola, ez a rajzszakkör!” Ebben rejlik az egység ereje: időt szánnak egymásra, a közös alkotásra és kikapcsolódásra. Akik a tanárok jelenleg, ők is szakkörösök voltak, 10-12 évesen kezdték Morvay tanár úrnál. Sokan visszajárnak olyanok is, akik 30-40 éve kezdték!
A mostani, szigorú iskolai rendszer itt nem működik. A vezetők most sem tanárok, ahogy régen sem azok voltak, hanem tapasztalt felnőttek, egyenrangú partnerek a gyerekekkel. A tanárok is szakkörösök, ezért a lurkókkal tegező viszonyban vannak. A vezetők így vélekednek a szakkörös foglalkozásokról: „Úgy szoktuk mondani, hogy vizuális nevelés folyik. Nem arról van szó, hogy megtanítjuk, hogy kell “lovat” rajzolni, hanem arról, hogy rávegyük a gyereket, merje lerajzolni, ami a „fejében” van egy lóról. A legfontosabb, hogy megkülönböztesse a vacak giccset a művészettől.”

A kiállítás anyagából 2.
Mindenki szabadon választott technikával dolgozik. Hetente van egy téma, amivel kapcsolatosan kell dolgozni. A foglalkozások elején a feladat kiadásnál vetítés van, amely kicsit művészettörténeti jellegű. 3 óra alatt kell létrehozni a képet, és minden technikai lehetőség adott a szabad alkotáshoz. Az elkészült műveket a szakkör megőrzi, és kiállítási anyagnak felhasználja a későbbiekben.
A szakkör folytatja a hagyományt, ahogyan az 30 éven keresztül Morvay László vezetésével élt. A csapat fejlődik, alkot és összetart.
38 éve együtt a művészetért: Morvay László Rajzszakkör.

  • A belépő 800 Ft, amely 100%-ban lefogyasztható.