KULTer.hu - Műtermészet – Szombat Éva kiállítása
30631
event-template-default,single,single-event,postid-30631,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Műtermészet – Szombat Éva kiállítása

2011. Már. 19. - 10:00

1088 Budapest


Lumen Galéria, Mikszáth Kálmán tér 2.


Műtermészet - Szombat Éva kiállítása

A Lumen Galéria tavaszköszöntő kiállításán Szombat Éva a valóságot kiforgató, eltúlzó, túlcsordító képein a talmi jelen közegéből merít, annak sohasem hervadó művirágait köti terebélyes csokorba. A fotográfus a tél végi depresszió ellen a gyógyszernek nem minősülő fanyar humort ajánlja, mint gyorsan ható szert, melynek receptúrája a misztifikált, hétköznapi műtermészet.
A fiatal fotográfus képei azonban nem egy stúdió lámpáktól fűtött közegében készültek. Ellenkezőleg. Ahogy a kiállítás címe is utal erre, a megszokottat és a meguntat, a mindennapi környezetet, vagyis a banálist halmozza egymásra, előhívva ezzel csalóka, színlelt valóságainkat – a mesterséges műtermek megtévesztő lehetségességét.

Szombat Éva képeinek bizarr részletei az akarva-akaratlanul magunkba szívott fogyasztói kultúra kódjai szerint reprezentálják a szokatlant. Egyidejűleg szórakoztatnak és borzongatnak is, egyszerre mesterien bohókásak és fájdalmasan giccsesek. Érzékletesen láttatják, hogy alkotójuk az egyik legmarkánsabb tagja annak az új generációnak, aki ahelyett, hogy leplezné, inkább sírva-nevetve vállalja, hogy művészi nagykorúsága a kommersz, a Photoshop és a digitalizált kép színfalai között zajlik úgy, hogy magát az alkotás folyamatát is művei centrumába állítja.
A Lumen Galéria már alapítása óta célként tűzte ki, hogy évente egy fiatal, az életműve kezdetén álló fotográfusnak lehetőséget adjon az egyéni bemutatkozásra. Ezt a kiállítást idén márciusban Szombat Évának (1987, Kaposvár), a MOME negyedéves diákjának ítéltük meg, aki fiatal kora ellenére már rendszeresen kap felkéréseket, hogy friss látásmódjával és egyszerre kihívó és lebilincselő ötleteivel tökéletesen alkalmazza és módosítsa a jelenkori trendeket, szélesebben értelmezve kortárs „művilágunkat”.
  • 2011. 3. 16.2011. 4. 16.