KULTer.hu - Műút-napok a Cinefesten – Esszé-konferencia 1990-2010.
29893
event-template-default,single,single-event,postid-29893,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Műút-napok a Cinefesten – Esszé-konferencia 1990-2010.

2010. Sze. 17. - 14:00

Miskolc


Művészetek Háza, Rákóczi Ferenc u. 5.


A Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat idén első alkalommal rendezi meg szakmai-társművészeti találkozóját a Jameson Cinefest — Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül a miskolci Művészetek Házában. A kétnapos rendezvényen a szakmai konferencia mellett kiállítások, performansz, filmvetítés, lillafüredi kirándulás, felolvasóest és koncertek is lesznek, a második napon pedig a Cinefest díjátadójával együtt átadásra kerülnek a Műút-nívódíjak szépirodalom, kritika, művészeti írás és képzőművészet kategóriában.

Az esszét hagyományosan az epikához sorolják, de sokan a negyedik műnemként tartják számon. A szerző érzésvilágából, gondolkodásmódjából kiinduló, többnyire jelentős tudásanyagot mozgósító írásmű iránti igény napjainkban ismét felerősödött. Vonzóvá teszi sokak szemében, hogy a tiszta ész, a szabad és személyes érzelmek megnyilvánulása mellett az esszé esetében fontos szempont maradt a közérthetőség. Egyáltalán nem mellékes az sem, hogy műveléséhez szépírói képességek is szükségesek. Ezt az intellektuális gyakorlatot határainkon túl — főleg az angol, francia és német nyelvterületen — nagy hagyományokkal folytatják.
A Műút konferenciája az elmúlt két évtized irodalmi esszéisztikájával foglalkozik. A magyar és a külföldi esszéhagyományt nem történeti és nem elméleti nézőpontból kívánjuk megközelíteni. Mindazt, amit a magyar és a világirodalom ezen a téren elért, adottságként vesszük, s arra törekszünk, hogy minél kézzelfoghatóbb, minél pontosabban körülírható, a mának szóló tanulságokat fogalmazzunk meg.
A szélesebb közönség számára is érthető és élvezhető, nyitott szellemű konferenciát tervezünk. Ezt a célt szolgálja a konferencia megvalósítási modellje is. A nyitó előadást korreferátum követi, majd moderált kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg a konferencia vendégei.
A konferencia fő előadói Radnóti Sándor és Selyem Zsuzsa lesznek, korreferátumot tartanak, valamint a kerekasztal-beszélgetéseken részt vesznek: Bazsányi Sándor, Dunajcsik Mátyás, Karádi Éva, Mészáros Sándor, Milián Orsolya, Radics Viktória, Takáts József, Vári György.

PROGRAMOK

Szeptember 17. (péntek)

14.00–16.30: A szakmai konferencia első napja
(Nagyterem)

17.00: Lakatos István képregényalkotó, a Műút állandó szerzőjének művei
Tárlatvezetés: Lakatos István és k.kabai lóránt
(Kávézó)

17.30: Címlapsztori — a Műút-címlapokon és belső borítókon szereplő képzőművészeti alkotásokból rendezett kiállítás megnyitója
Tárlatvezetés: k.kabai lóránt, Zemlényi Attila
(Kiállítótér)

18.00: Performansz: Béki István
(Kávézó/Galéria)

19.00: Szuper 8 filmklub és közönségtalálkozó:
Vágvölgyi B. András: Kolorádó Kid
Beszélgetőtárs: Zemlényi Attila

20.00: Beat Dis koncert
(Művészetek Háza előtti szabadtéri színpad)

Szeptember 18. (szombat)

09.00–11.30: A szakmai konferencia második napja
(Nagyterem)

13.00: Kirándulás Lillafüredre kisvasúttal

16.00: Bemutatkozik a Hajtűkanyar
Moderál: k.kabai lóránt
(Kávézó)

17.00: Kisavas koncert
(Corner Söröző)

18.00: A Műút-nívódíjak átadása szépirodalom, kritika, művészeti írás és képzőművészet kategóriákban, a Cinefest díjátadójával közösen
(Nagyterem)

19.00: Budapest Bár koncert