KULTer.hu - Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Verseny
32048
event-template-default,single,single-event,postid-32048,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Verseny

2012. Már. 2. - 14:45

Debrecen


DE Zeneművészeti Kar, Nagyerdei körút 82.


Debreceni EgyetemA Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán találkoznak a magyar zenei felsőoktatás élvonalbeli kamarazene csoportjai 2012. március 2. és 4. között a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen.
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt terme ad otthont március első hétvégéjén az idén születésének 135. évfordulójához érkezett Dohnányi Ernő zongoraművész-zeneszerző munkássága és emléke előtt tisztelgő, Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Verseny programjának, ahol a debreceni fiatal művészek mellett pécsi, szegedi, győri, miskolci és budapesti hallgatók mutatkoznak be a közönségnek. A rendezvényen a zeneművészeti intézetek vonós, illetve vonós-zongorás kamarazenei csoportjai vesznek részt.
A debreceni Zeneművészeti Kar által kilencedik alkalommal megrendezett verseny és találkozó két napján összesen huszonhárom csoport lép színpadra, a műsorok a különböző stílusok és műfajok tekintetében egyaránt változatosak, a résztvevők a barokk kortól napjaink zenéjéig válogattak programjaik összeállításakor. Az izgalmas és ingyen látogatható koncertprogramban elhangzik Dohnányi Ernő három műve is.
„A Dohnányi Ernő nevét viselő rendezvény rangja és funkciója messze túlnyúlik az egyszerű zenei versenyek kategóriáján, hiszen abban segít, hogy a fiatal muzsikusok tanulhassanak egymástól, hogy intézményeinket továbbra is szakmai szálak fűzzék össze. A találkozó és verseny fontos demonstrációját jelenti annak, hogy az ügy, amelyet szolgál, minden hazai zenei oktatási intézmény képzésének közös ügye, igen fontos képzési célja – és a felnövekvő, tehetséges zenész generációk nélkülözhetetlen zenei öröme. Nagy az európai versenypálya, leendő ifjú kollégáink életlehetőségei jelentősen függnek a kamarazene által kifejleszthető képességeiktől, ugyanakkor kapcsolataiktól is, amelyekhez a kamarazene igénye és gyakorlata hozzásegítheti őket” – tájékoztatott dr. Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja.
A produkciókat zsűri értékeli, a legkiemelkedőbbek nívódíjban, illetve pénzjutalomban részesülnek, majd fellépnek a találkozó március 4-i gálahangversenyén. A zsűri elnöke a hazai kamarazenei oktatás kiemelkedő személyisége, a Zeneakadémia tanára, prof. emeritus Devich Sándor Kossuth-díjas hegedűművész, akinek munkáját Drahos Béla karmester, fuvolaművész és Hargitai Imre zongoraművész segítik.

  • A részletes program ITT olvasható.