KULTer.hu - Összeesküvés-elméletekről másképp
47447
event-template-default,single,single-event,postid-47447,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Összeesküvés-elméletekről másképp

2013. nov. 15. - 18:00

1055 Budapest


Alexandra Könyvesház, Nyugati tér 7.


Konteó

30 népszerű és közismert összeesküvés-elmélet kapott helyet a Göncöl Kiadó legújabb könyvében, melyet 2013. november 15-én, 18 órától, az Alexandra Könyvesházban mutatnak be a közönségnek. A bemutatón a Konteó blog egyik törzskommentelője, Hegyi György újságíró beszél a konteózás jelenségéről, tiboru pedig dedikál és válaszol bármilyen kérdésre, kivéve hogy ki ölte meg Kennedyt.

Az összeesküvés-elméletek korunk modern népmeséi, melyek azokhoz hasonlóan száj(t)ról száj(t)ra terjednek ma is.

A konspirációs teóriák összevonásából létrehozott „konteó” kifejezést ma már széles körben használják, tiboru legnagyobb örömére. „A konteó abban különbözik az összeesküvés-elméletektől, hogy több oldalról közelíti meg a történéseket, nem csak egy lehetséges megoldást kínál fel.” – mondta el a bloggerként rendkívül népszerű szerző. „A konteó-könyv 30 nagyon különböző történeténél is ez a visszatérő motívum: mindegyiknél igyekeztem a lehetséges és közszájon forgó összes megoldást bemutatni anélkül, hogy bármelyik mellett letenném a voksomat.”

A rajongók régi vágya teljesült azzal, hogy boltokba került a Konteó 1 című könyv. Az összeesküvés-elméleteket eddig nem ismerő, vagy kritikával fogadó olvasókat sokoldalú, érdekes és élvezetes stílusban tálalt történetek döbbentik meg, és kényszerítik elgondolkozásra. A blog lelkes követői számára is tartogat meglepetést a kötet, többletinformációkkal és egy eddig nem publikált, magyar vonatkozású eset bemutatásával.

A szerző hitvallása szerint a konteózás – ha értelmes emberek csinálják – nem más, mint egy intellektuális játék. Szellemi torna, amely próbára teszi a kombinációs készséget, teszteli a kreativitást és az ötletgazdagságot, megdolgoztatja az agyat. „Számomra az sem mellékes eredmény, hogy az ember rászoktatja önmagát, hogy kételkedjen a hivatalos magyarázatokban, ami pedig garanciája lehet annak, hogy nehezebben engedjük magunkat az orrunknál fogva vezetni.”

A kötetben olyan, sok port kavart és hivatalosan ugyan lezárt, de a közvélemény számára még mindig kérdőjeleket felvető történet található, mint pl. Marilyn Monroe halála, Gagarin űrutazása vagy a nácik aranyával kapcsolatos találgatások.