KULTer.hu - Outpost – A kritikai tér (kiállításmegnyitó)
30520
event-template-default,single,single-event,postid-30520,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Outpost – A kritikai tér (kiállításmegnyitó)

2011. Már. 9. - 19:00

1094 Budapest


Trafó, Liliom u. 41.


OUTPOSTKiállító művészek: Halász Péter Tamás – Domián Gyula, Kokesch Ádám, Pavla Sceranková, Tomáš Džadoň. Kurátor: Fenyvesi Áron.

A szlovák és magyar képzőművészek installációit bemutató csoportos kiállítás lokalitásunk és jelenünk antiutópia jellegét vizsgálja. A sokszor fiktívnek bizonyuló kelet-közép-európai identitás provincialitásával ironikus viszonyba kerülő művek mégsem tagadják le lokális vetületeiket. Éppen ellenkezőleg a kiállítás azt állítja általuk, hogy a kelet-közép-európai képzőművészet sajátos vizuális nyelve lehet a kultúrtörténetileg a régió tudatalattijába beépült, ám eddig alantasnak vélt „barkács-kultúra”, „homemade kivitelezés” és „garázs-esztétika”. Ezek a más kontextusban gyakran negatív jelzők a régióbeli kortárs képzőművészek „ezermesteri”, alapvetően romantikus és humanista attitűdjét emelik ki a kiállítás keretén belül.

A kiállított művek érdekessége az is, hogy értelmezési játékuk abban rejlik, hogy a műtárgyak anyaga, formája, alakja és (imitált vagy valós) funkciója között egyértelmű eltérések mutatkoznak. A térben megjelenő művek leggyakoribb alapanyaga a fa, aminek ruralitását és provincialitását a művészek high-tech vagy csúcstechnológiát mímelő megoldásokkal írják felül. A kiállított művek között látható egy mozgásérzékelő falusi zsalus kapuzat, amely minden belépőt kizár, egy lopakodó-bombázó alakú hajléktalan-sátor, egy átalakított benzinkút, valamint egy állványra installált intim tetőstruktúra is.

  • Támogatók: Szlovák Intézet Budapest, Eur-Tranzit Kft.