KULTer.hu - PAF – Megnyitó
54859
event-template-default,single,single-event,postid-54859,ajax_updown_fade,page_not_loaded

PAF – Megnyitó

2014. aug. 14. - 17:00

Pécs


Nádor Galéria, Széchenyi tér 15.


19559

PAF festészetét tudatosan felépített, mégis a véletlenszerűség érzetét keltő, spontán gesztusrendszerek határozzák meg. Maga a gesztus, amely a fiatal művész piktúrájának legfőbb eleme, úgy értelmezhető, mint lelki tartalmak, emóciók anyagi, absztrakt manifesztációja. PAF sajátos technikával készíti képeit: fatáblára dolgozik, főképp zománcfestékkel. A gesztusok kavalkádjának mérhetetlen erejéhez hozzájárul a színkezelés. A művész jellemzően elsődleges színekkel operál, a kolorit harsány, sok esetben már-már agresszívnak mondható. Tovább fokozza PAF műveinek egyedi jellegét a különleges faktúra, azaz képeinek felépítése, felülete, amely különböző anyagok változatos használatának köszönhető. A gesztusokból felépülő rendszerek több tucatnyi festékréteg egymásra rakódásának nyomán keletkeznek. Titokzatos belső terek jönnek létre, a rétegződő gesztusok elfedik, kitakarják, felülírják egymást, feszült harcot vívnak a képtérben, a festmény legmélyétől egészen az izgalmas felületig.

PAF pécsi kiállításának vezérfonalát a festészetének sajátosságaiból táplálkozó installatív műtárgyak jelentik. A kiállítótérbe lógatott hat oldalukon festett kockák, azaz „gesztusdobozok”, a gesztusokba öltöztetett próbababák, illetve a megfestett drapéria. Ezek térbelivé teszik, kibontják azt a festői világot, azt a sűrítményt, amellyel PAF táblaképein találkozunk. Gondolatiságuk, hatásuk újszerű, provokatív jellegük ellenére nem tér el a hagyományos festészeti formáétól. Ugyanúgy az absztrakt formák teremtő erejét hangsúlyozzák, vagyis az egy időben tudatos és spontán alkotói folyamat végeredményeként keletkező egyediséget. Ezeket a jegyeket megjelenési formától függetlenül minden egyes PAF mű magában hordozza. A Pécsi Nádor Galériában rendezett kiállítás a műalkotások egyszeriségét kívánja megmutatni: azt, ahogyan a festőművész keze alatt a véletlenszerű megismételhetetlenné válik, ahogyan a belső tartalmak spontaneitása egy nagyobb értelemegész, egy másik szféra részévé alakul azzal, hogy műalkotássá formálódik.

A kiállítás programjai

PAF&CELENI – Art&Fashion performance – augusztus 21, 17h

PAF művészete és CELENI ruhakölteményei találkoznak egy látványos, provokatív performance keretében. A Cselényi Eszter divattervező által megálmodott kollekciót PAF gesztusfestészete díszíti, a két alkotó közös munkáját pedig testközelből élvezheti a Pécsi Nádor Galéria közönsége. A festőművész élőben festi meg a modellek által bemutatott ruhákat, mintegy fejet hajtva a francia festő, Yves Klein munkássága előtt. A performance célja, hogy megmutassa a képzőművészet és a divat lehetséges kapcsolódási pontjait, oly módon, hogy egyedi, de bárki számára hordható műalkotások jöjjenek létre.

PAF&ZSIRAI&JÁSZ ANDRÁS – borkóstoló, képzőművészet és jazz – augusztus 28, 17h

PAF és Jász András jazz szaxofon művész egymást inspiráló kapcsolata többéves hagyományra tekint vissza. A két fiatal művész közös munkája különleges zenés performance-okat eredményezett, amelyek a képzőművészet és a zene találkozását, összekapcsolását eredményezik. A Pécsi Nádor Galériában Jász András játékának köszönhetően PAF alkotásait megzenésített formában is megismerhetjük. Az eseményt a Zsirai Pincészet borai teszik teljessé, egy borkóstoló keretében arra is fény derül, hogy milyen viszony áll fenn a különleges, ízletes borok és a festmények között. Az este tehát minden érzékszervünknek izgalmas élményt ígér.