KULTer.hu - Picasso – Alakváltozások
73664
event-template-default,single,single-event,postid-73664,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Picasso – Alakváltozások

2016. ápr. 22. - 11:00

1014 Budapest


Magyar Nemzeti Galéria, Szent György tér 2.


PICASSO
Alakváltozások, 1895–1972
2016. április 22. – július 31.
Magyar Nemzeti Galéria

2016. április 22-től látható Budapesten a 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée national Picassóval együttműködésben szervez a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria.

A több mint száz műalkotást, festményeket, valamint rajzokat és szobrokat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik.

A bemutatott több mint 100 mű nagy része – 74 alkotás – a Musée national Picasso gyűjteményéből érkezik, de szerepelnek művek a világ több nagy múzeumából is, így a budapesti kiállítás megrendezéséhez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Israel Múzeum, a baseli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható lesz még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.

A kiállítást Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Emilie Bouvard, a párizsi Musée national Picasso művészettörténésze, a kiállítás kurátora és Tóth Ferenc, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, a kiállítás társkurátora mutatják be a sajtó képviselőinek 2016. április 20-án, szerdán, 11 órakor.

A kiállítást Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Laurent Le Bon, a párizsi Musée national Picasso igazgatója és Emilie Bouvard, a párizsi Musée national Picasso művészettörténésze, a kiállítás kurátora és Baán László, a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, nyitják meg 2016. április 21-én, csütörtökön, 11 órakor.