KULTer.hu - Portugál Filmnapok
47950
event-template-default,single,single-event,postid-47950,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Portugál Filmnapok

2013. dec. 11. - 19:00

1066 Budapest


Művész Mozi, Teréz krt. 30.


Portugál Filmnapok

December 10. és 14. között öt kortárs portugál filmet mutatnak be a Művész moziban. A válogatásban a portugál mozi nagymesterei mellett, mint például Joao Botelho, feltűnnek új mesterek és fiatal tehetségek is: Joao Pedro Rodrigues, Vicente Alves do Ó, valamint az Európa-szerte ünnepelt Miguel Gomes.

A programot alkotó öt film mindegyikében, noha más-más formában, de jelen van a másság kérdése. A másság hol egy konkrét cél vagy egy titkos vágy, hol hasztalan keresés, hol pedig a múlt visszhangja. Öt különböző módon szembesülünk a Másikkal, a Másik keresésével és emlékével, ami teljesen lehetetlenné teszi a békés együttélés bármilyen formáját.

A mai program:

AMERIKA
João Nuno Pinto, 111’, 2011 | Ukbar Filmes

Portugália az új évezredben. Liza, a vonzó orosz, fiatal nő portugál férjével, Victorral Lisszabon külvárosában, egy lerobbant és rendezetlen negyedben él. Victor kisstílű csaló, apró trükkökkel, átverésekkel igyekszik fenntartani magát. Andalúz származású volt felesége, Fernanda hosszú évek után visszatér Portugáliába és belerángatja Victort egy kétes útlevél-hamisítási üzletbe. Lakásuk így hamarosan csalók, szélhámosok, csempészek és szebb jövőt remélő bevándorlók találkozóhelyévé válik. Ebben a sajátos „Amerikában” nemcsak útleveleket, hanem álmokat, reményeket és egy élhetőbb világ ábrándjait is hamisítják.