KULTer.hu - Pszichiátria: Károkozás és halálesetek
31375
event-template-default,single,single-event,postid-31375,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Pszichiátria: Károkozás és halálesetek

2011. aug. 9. - 10:00

1033 Budapest


Mozaik7, Mozaik utca 7.


Károkozás és halálesetekTényfeltáró kiállítás a pszichiátriáról.
Augusztus 6-án Európa számos nagyvárosa után Óbudára érkezik az az utazó kiállítás, amely a pszichiátria területén történő emberi jogi visszaéléseket mutatja be.
A pszichiátriára a nagyközönség még ma is úgy tekint, mint olyan tudományra, amely az emberek mentális problémáira nyújt gyógymódot. Azonban múltjáról és valódi eredményeiről kevesen tudnak konkrétumokat: például a kezdetekről, ahol kínzással és fájdalom alkalmazásával igyekeztek elnyomni a kellemetlen mentális tüneteket, azonban az intézetekből a páciensek nem kerültek ki jobb állapotban, mivel bent tartásuk nem kis anyagi bevételt jelentett. A nagyközönség előtt ismert szaktekintélyek, mint pl. Wundt, Jung, Pavlov állatként tekintettek az emberre, akit fájdalommal kell engedelmességre szoktatni. A mai pszichiátria legfőbb “gyógymódja” a tudatbefolyásoló szerek egyre szélesebb körű használata: e szerek forgalma éves szinten 76 milliárd dollár körül mozog. Ma már világszerte mintegy 20 millió gyermekkel szedetnek pszichiátriai szereket olyan “rendellenességekre”, amelyekről sosem bizonyították be, hogy orvosi értelemben betegségek lennének.
Ezekről a tényekről kaphat a nagyközönség információkat az Óbudán megrendezett Pszichiátria: Károkozás és halálesetek című tényfeltáró kiállításon, ahol eredeti dokumentumfelvételek tekinthetők meg többek között olyan brutális pszichiátriai gyakorlatokról, mint az elektrosokk vagy a viselkedésmódosító agyműtét.
Filmvetítés a kiállítás keretein belül augusztus 10-én 18 órától Halálos tévedés címmel, augusztus 11-én 18 órától Halálos profitszerzés címmel.
Szeminárium a kiállítás keretein belül augusztus 12-én 18 órától Tébolymarketing címmel.
A filmvetítésre és a szemináriumra az ülőhelyek korlátozottsága miatt kérjük, az elérhetőségek valamelyikén jelezze részvételi szándékát.

  • Tel.: (1) 342-63-55, (70) 330-5384