KULTer.hu - Rembrandt-kiállítás Balmazújvároson
69992
event-template-default,single,single-event,postid-69992,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Rembrandt-kiállítás Balmazújvároson

2016. feb. 11. - 17:00

Balmazújváros


Semsey Kastély, Debreceni u. 2.


plakat

Idén tavasszal az Európa-szerte nagy sikert aratott, több mint 270 rézkarcot felvonultató Rembrandt-gyűjteményt mutatják be a balmazújvárosi kastélymúzeumban. A művek február 11. és április 24. között tekinthetők meg.

A tárlatot Dr. Pankaszi István, a Szépművészeti Múzeum grafikai főrestaurátora nyitja meg február 11-én. Az esemény vendége lesz Gajus Scheltema holland nagykövet, aki Dr. Veres Margit polgármester, Dr. Tiba István országgyűlési képviselő, valamint Thomas Emmerling gyűjtemény-tulajdonos mellett beszédet fog mondani.

A tárlaton Rembrandt-fakszimiléket láthat a közönség a Francia Nemzeti Könyvtár anyagából. A nyomatokat a Louvre megbízásából Armand Durand neves francia művész készítette el különleges technikával 1865 és 1867 között, s szerepel rajtuk a Francia Nemzeti Könyvtár bélyegzője és katalógusszáma. Így a komplett grafikai anyag nemcsak Rembrandtnak állít emléket, hanem a 19. század második felének ragyogó grafikusának, Armand Durand-nak is.

A Semsey Kastélyban bemutatott 273 db-os Rembrandt-gyűjtemény felöleli a holland mester egész életművét: bibliai ábrázolásai, tájképei éppúgy megtalálhatóak benne, mint portréi, köztük több önarcképe.

A Semsey Kastély földszintjén Ritók Lajos festőművész képeiből rendezett kiállítás is megtekinthető.

A Rembrandt-kiállítás megnyitásának időpontja: 2016. február 11. 17.00 óra