KULTer.hu - Rennie Pilgrem
36242
event-template-default,single,single-event,postid-36242,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Rennie Pilgrem

2012. dec. 22. - 23:00

1113 Budapest


A38, Petőfi híd budai hídfő


Rennie Pilgrem személyében az elektronikus tánczene egyik legnagyobb egyénisége és legismertebb klasszikusa teszi tiszteletét Magyarországon. A brit producerguru a kilencvenes évek eleje óta alapvető szerepet játszik a legkülönbözőbb stílusirányzatok megszületésében, legyen szó a detroiti house európai terjesztéséről, a breakbeat újraélesztéséről vagy a funk feltámasztásáról.

Pedig a nyolcvanas évek közepén még minden jel arra utalt, hogy a kis Rennie tisztes szalonzenész lesz a papa dzsessz-zenekarában. Szaxofonon és zongorán szórakoztatta a nagyérdeműt, amíg az atlanti szél át nem fújta az óceánon a klasszikus detroiti techno első ütemeit. Néhány társával megalakította a Rhythm Section nevű formációt és az ehhez kapcsolódó labelt, hogy aztán a house-ból hamar az éledező breakbeat-mozgalomban kössön ki.

A döntő fordulat 1993-ban következett be, Pilgrem ekkor alakította meg az azóta breaks-berkekben megkerülhetetlen intézménnyé vált Thursday Club Recordigst, azaz a TCR-t. A kiadónál olyan nevek találhatók, mint Chris Carter, Elite Force, B.L.I.M. vagy a Koma+Bones trió. Miközben Pilgrem szívós munkával breakbeat-világközponttá fejlesztette a TCR-t, azért arra is maradt ideje, hogy gyümölcsöző és kollegiális munkakapcsolatot alakítson ki olyan pályatársakkal, mint Adam Freeland, Meat Katie, BT vagy Arthur Baker.

A másfél évtizedes munka eredménye: számtalan remix, klasszikussá vált egész estés mixlemez, több tucatnyi megjelenés, és ami a legfontosabb: a szcéna osztatlan elismerése. Rennie Pilgrem a breakbeat-színtér “Apucijává” nőtte ki magát, átlagosan kétévente indít útjára egy-egy stílusirányzatot, szettjeit pedig kilométerekről megismerhetjük: nála lazábban senki sem ötvözi a breakbeat-et a koszos funkyval, a groove-os acid-jazzel, esetleg éteri vonósnégyesekkel.