KULTer.hu - Rezonancia 451 – Az újjászületés
103906
event-template-default,single,single-event,postid-103906,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Rezonancia 451 – Az újjászületés

2018. okt. 16. - 19:00

Budapest


Várkert Bazár, Ybl Miklós tér 2-6


A kulturális apokalipszis utáni világba visz a Duna Táncműhely és a Fugato Orchestra közös bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. A Rezonancia 451 – Az újjászületés című darabban a zenekar is a koreográfia szerves részévé válik, a hibrid zene, a színházi elemek és a magyar néptánc találkozásából rendhagyó színpadi világ születik.

Magyarország első szimfonikus hibrid kamarazenekara, a Fugato Orchestra, valamint a koreográfiáiban a néptáncot speciális tánctechnikaként alkalmazó Duna Táncműhely közös tánckoncertje Alpár Balázs zeneszerző műveire épül: „Az előadásba beválogatott korábbi szerzeményeimben, valamint a kifejezetten ehhez a darabhoz írt zenéimben is egyfajta egyensúlyt keresek ellentétesnek vélt stílusok, érzelmek, gondolatok között. A darab során találkoznak, konfliktusba kerülnek, majd harmóniára törekednek a különféle jellemvonások, temperamentumok képviselői. Az ellentétpárok – mint például a káosz és a rend, a könnyedség és az elmélyülés – egy-egy zenei műfaj karakterjegyein keresztül jelennek meg, melyeket egy dramaturgiai szál mentén fűztünk össze, hogy sokszínű, ám mégis összefüggő ívű műsort alkossanak. A kamara-szimfonikus filmzene, az elektronika, a jazz és a világzene is szervesen beépül a Fugato hibrid zenei világába.”

A Rezonancia 451 – Az újjászületés történetében a kulturális apokalipszis után a hamuból újjászületve találkozik egy maréknyi magányos lélek. Mindannyian más-más karakterek, különböző értékek, hagyományok, életstílusok és műfajok képviselői. A jövő telepeseinek szimbólumai, közös létezésük azonban feszültséget és konfliktust teremt. Túlélésük záloga, hogy megtalálják szerepüket, és felismerve erősségeiket közösen alakítsanak ki egy egyensúlyra épülő, új világot. „Az előadás tematikája alkotói pályafutásom ars poeticáját fogalmazza meg: az értékek átmentésének fontosságát. Ugyanakkor sosem szabad elfelejteni, hogy minden alkotó más-más értékrendszer szerint gondolkodik. A Fugato Orchestrával való közös munka is a fentieket példázza, hiszen egészen mostanáig mást gondoltam a koreográfiáim zenei világáról. Így fontos nyitást eredményez, ugyanakkor izgalmas kihívást is jelent számomra az az új és inspiratív stílus, amit Alpár Balázs zeneszerzői világa képvisel” – emelte ki Juhász Zsolt, koreográfus, rendező. Az előadás során a zenészek és a táncosok között interakció alakul ki, s maga a zenekar is a koreográfia szerves részévé válik. A zenei hangulatokból kiindulva, a színház és a tánc révén egyedi színpadi világ születik.

További információ itt található.

A Facebook-esemény itt érhető el.


KULTprogramok

<< 2018. dec. >>
hkscpsv
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum