KULTer.hu - Sarkantyú Illés: Mihály
31730
event-template-default,single,single-event,postid-31730,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Sarkantyú Illés: Mihály

2011. nov. 7. - 10:00

1011 Budapest


Francia Intézet, Fő u. 17.


Sarkantyú Illés munkája
A kiállítás címe egy tulajdonnév. Ez egyszerre nagyon személyes, és legalább annyira személytelen. Keresztnevükön olykor az ismeretlenek is ismerősek, a néven nevezés rámutató gesztusa időben távoli dolgokat képes a szemünk elé emelni.
Egy katona életének egyetlen pillanatát rögzítő talált fotó feldolgozásának állomásai láthatók ezen a kiállításon, ahol a feldolgozás, jobb szó híján az emlékezet és az emlékezés munkáját helyettesíti. Mégis hogyan lehet emlékezni valakire, akiről nincs emlékünk? Hogyan lehet ismerős az, akit igazán soha nem ismertünk? És hogyan lehet közel hozni azt az alakot, aki kézzelfoghatóan egyetlen fényérzékeny felületen létezik csupán?
Kilenc fotó a rekonstruálható töredéket, a befogható részleteket, a dokumentumnak álcázott bizonyosságokat élesíti ki. Testet ad a testetlennek, és megkísérel elmesélni, történetté kerekíteni egyetlen pillanatot, a véletlen emlékművét. Ezt a térbeli és időbeli kiterjesztést szolgálják a mozgóképek, a tárgyak, a száraz, orvosi szaknyelven megszólaló esetleírás, és az elhagyatott katonai tábor fűvel benőtt képei. Bejárni a helyszínt, megélni, és újrajátszani egy helyzetet, belebújni valakinek a bőrébe, mintha midezek, az archaikus értelemben vett birtokbavétel stációi lennének. (Aknai Katalin)

  • 2011. november 5. – 2011. december 23.