KULTer.hu - Shakespeare: A vihar – Premier
36702
event-template-default,single,single-event,postid-36702,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Shakespeare: A vihar – Premier

2013. jan. 11. - 19:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth utca 10.


„E rendezés újdonsága, hogy a főhős, Prospero szerepét egy színésznő, Szűcs Nelli játssza. Azaz a sziget varázslója helyett ezúttal egy varázslónőt, Prosperát láthat a közönség. Ez az ötlet a szüzséből magából nőtt ki, abból az érzésből, hogy e történetben egy gyenge és törékeny világ akarja megvédeni a maga elsőszülött jogát egy durva és kegyetlen világgal szemben.

Shakespeare darabjai roppant tágasak, mindegyikük rengeteg lehetőséget nyújt a legkülönfélébb szálak kibogozásához. Vagyis ezek a témák eleve benne vannak a darabban, s ebben az értelemben vélhetjük úgy, hogy egyáltalán nem térünk el az eredeti műtől, pusztán azt látjuk meg benne, ami megadatik számunkra.” Szergej Moszlobojscsikov, rendező

„Az a hír, hogy én leszek Prospera, úgy érintett engem, mint amikor Miranda először láthatott vihart. Mert valahol úgy éreztem, hogy én túl fiatal vagyok erre a szerepre. Véleményem szerint, ez a mű Shakespeare egyik legnehezebb darabja, rengeteg olyan kérdést tesz föl, amelyekkel nagyon sokáig lehetne foglalkozni. Prospero szerepe azt kívánja meg, hogy legyen meg benne egyszerre Ariel és Caliban ellentéte, hogy dúljanak benne viharok. E felfogásban izgalmas az, hogy Prospera anyaként talán valamivel többet képes átadni a világról lányának, Mirandának.” (Szűcs Nelli)

A Gyulai Várszínházzal, a Szentendrei Teátrummal és a Beregszászi Színházzal koprodukcióban. Főbb szerepekben: Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Kristán Attila, Ivaskovics Viktor.