KULTer.hu - Sofa Surfers
34456
event-template-default,single,single-event,postid-34456,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Sofa Surfers

2012. nov. 16. - 21:00

Budapest


Akvárium Klub, Erzsébet térCoachsurfingelni, vagyis kanapészörfözni igazán különleges élmény. Ismeretlen emberek engednek be a lakásukba, hogy megalhassunk náluk, cserébe pedig mi is ugyanígy teszünk másokkal. Ennél olcsóbb módon utazgatni – például Európában – nem is lehetne. És ha már indulunk, akkor induljunk nyugat felé először, legyen az első célállomás például Ausztria. Álljunk csak meg! Senki nem megy sehová! Ez most utazási cikk vagy koncertajánló? Igazából mindkettő, hiszen november 16-án pont Ausztriából érkezik hozzánk egy zenekar, akik zenéjük segítségével utaztatnak minket különböző világokba.

A Sofa Surfers nem először érkezik Budapestre, viszont annyira nem is gyakori vendég, hogy könnyedén legyinthessünk a kezünkkel a nevük hallatán. Sőt igazából az előző mondatból mindössze a könnyedént kell megjegyeznünk, hiszen ha valamire képes az osztrák downtempó zenekar, akkor az pont a könnyedség, a lelazulás megteremtése. A méltán híres bécsi elektronikusok legrockosabb csapatának számító Sofa Surfers zenéjében tökéletesen keveri a már említett downtempós, valamint a rockos elemeket, nem beszélve a trip-hop, a chill-out, a jazz, az acid és ki tudja még milyen behatásokról. Ennek eredményeként aztán, aki ellátogat a koncertre, szinte biztos, hogy meghallja azt, amiért ez a zene neki szól. Nincs más dolga, mint kihegyezni a fülét, kinyitni a szívét, becsukni a szemét és csak hagyni, hogy szétáradjon benne a Sofa Surfers zenéje. A csukott szem használata amúgy is gyakran alkalmazandó lesz ezen a bulin, mert a srácok ugyan jóképűek, ám a már említett eklektikus lazulósdi, az olykor erőtől duzzadó, lüktető ütemek, olykor könnyed melankóliába zuhanó hangsorok a legalkalmasabbak arra, hogy igazi belső vetítőnket elővegyük, és saját magunk vizuális emlékeiből valami új kerekedjen, valami olyan, ami pontosan klappol arra, amit hallunk.

Az 1997-ben alakult zenekart egyesek a Dorfmeister-féle, vagy a Thievery Corporation által jegyzett remixekből ismerhetik, a nagy többség azonban remélhetőleg a zenekar saját munkássága alapján dönt a részvétel mellett. Hozzánk most a nyár végén megjelent legújabb lemezükkel, a Superluminallal érkeznek, amellyel a Sofa Surfers egy újabb fejlődési szakaszba lépett: ezen a lemezen már a dub és soul elemek is ugyanúgy keverednek bele zenéjükbe, sőt némely számok hallatán kimondottan indie-s érzések ragadhatnak magukkal – igaz, abból is a pszichedelikusabb, repítősebb fajta természetesen.

Utazni vágyók tehát figyelem: kanapékat előkészíteni, hogy aztán hajnalban, a buli után már ne is legyen más dolgunk, mint belehuppanni a saját, vagy pedig valaki másnak a kanapéjába és ott folytatni a szörfözést.