KULTer.hu - SPACE Színház (NL/H): Holland Cunami – Drowning in Europe
32120
event-template-default,single,single-event,postid-32120,ajax_updown_fade,page_not_loaded

SPACE Színház (NL/H): Holland Cunami – Drowning in Europe

2012. ápr. 1. - 20:00

1094 Budapest


Trafó, Liliom u. 41.


Holland Cunami
A Holland Cunami színházi áldoku. Mi lenne, ha egy szökőár elöntené Hollandiát, és Magyarország lenne az egyetlen, amely a holland menekülteket befogadja? Mi lenne, ha Hollandiát teljes egészében kitelepítenék, és a hollandoknak Magyarországon kellene megpróbálniuk felépíteni új életüket?
Felfogják-e a hollandok, hogy ott kell hagyniuk otthonaikat, javaikat és mindent, amit megszoktak? Mennyire képesek integrálódni a magyar hétköznapokba? Mit szólnak a magyarok a liberális és igényes hollandok érkezéséhez? Vajon kész-e Magyarország minderre? Ki tudják-e használni a magyarok a katasztrófa adta lehetőséget? Be tudják-e mutatni híres vendégszeretetüket? Sikerül-e ezzel több tiszteletet kivívniuk maguknak Európában? A nézők betekintést nyernek a mai holland és magyar valóságba. Helyzetjelentést kapnak arról, hogy hogyan gondolkodnak a hollandok a magyarokról, az EU-ról és a keleti bővítésről. A közönség közelről tapasztalhatja meg a történet során felötlő emberi problémákat, fiktív sorsokat. Belevonódik a valóságból születő emberi mesébe.
Mit jelent menekültnek lenni? Mennyire meghatározó a nemzeti identitás? Mit kell feladni, ha be akarsz simulni? Mit kell feladni, ha be akarsz fogadni? Mit nem lehet feladni? Az ál-katasztrófa forgatókönyv segítségével a SPACE rávilágít a két ország sajátosságaira. A Holland Cunami kísérlet a nemzeti identitás és az annak elvesztésétől való félelem feltérképezésére. Az előadás az „Új-Európa” országainak imázs-problémájára és a „Nyugat” önteltségére világít rá finom és poétikus módon. Összetett társadalompolitika emberi léptékre bontva. A Holland Cunami nem tudományos igényű tanulmány, sem pedig politikai pamflet. Mindössze egy lázas gondolatmenet sok öniróniával.