KULTer.hu - Százezer költő a változásért
31581
event-template-default,single,single-event,postid-31581,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Százezer költő a változásért

2011. Sze. 24. - 15:00

1146 Budapest


Műcsarnok, Dózsa György u. 37.


Százezer költő a változásért2011. szeptember 24-én a világ minden pontján, 95 ország több mint 500 helyszínén tartanak felolvasást. A 100 Thousand Poets for Change a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye. Költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel a változásért. Magyarországon a budapesti Műcsarnok ad otthont a nagyszabású rendezvénynek. Tíz órán át több mint száz költő és előadóművész osztja meg velünk és a világgal egy-egy művét.

Milyen változásról van szó?

Arról a változásról, amit Mahatma Gandhi úgy fogalmazott meg: “Become the change you want to see int he world!”, vagyis “Te magad légy a változás, amit látni akarsz a világban!”

“Arról a változásról, amelyet egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében. Az elmúlt évekre minden eddiginél erőteljesebben jellemző lett, hogy alig ismerjük azokat az alkotótársainkat, akik egy másik országban gondolják és teszik ugyanazt, mint mi. Miközben közös tapasztalatunk számos negatív kulturális, politikai és gazdasági fejlemény a világban: háborúk, gazdasági világválság, környezeti károk, a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya, fajgyűlölet stb. Szükségünk van tehát a szolidaritásra. Olyan művészeket hívunk meg erre az eseményre, akik el tudják határolni magukat minden olyan intézménytől, társaságtól, szervezettől, melyeknek tagjai. Egyéneket, akik pár percben bemutatják művészetüket minden ellenszolgáltatás nélkül, a köz érdekében.” – olvasható a 100 Thousand Poets for Change filozófiája az esemény website-ján.

A rendezvényen részt vesznek hazánkban élő külföldi költők és műfordítók is, akik idegen nyelven adják elő választott művüket, zenészek, akik a szótól elfáradt hallgatóságot muzsikával pihentetik, és egy táncos is, aki eltáncol közönségének egy verset. Áll majd a Műcsarnok aulájában egy versfal, amelyen azok művei lesznek olvashatóak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni az eseményen.