KULTer.hu - Szélfútta levél
81422
event-template-default,single,single-event,postid-81422,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szélfútta levél

2016. okt. 14. - 19:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth u.10.


02_szelfutta

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóját a Szélfútta levél című színdarabbal, a Debrecenben történtek felidézésével ünnepli a Csokonai Színház. Az egyetemről a Kossuth térre vonuló diákok közül néhányan még ma is élnek, őket filmbetétekben idézi meg az előadás.

A cselekmény fő vonala Mensáros László ’56-os szerepét idézi, ő volt a Forradalmi Bizottmány elnöke. Óvta a társulatot a túlkapásoktól, a felesleges vérontástól, később mégis perbe fogták és elítélték. A színész1952-től 1957-ig a debreceni Csokonai Színház tagja, s szinte belesodródik az 1956-os forradalom debreceni eseményeibe. Ünnepelt színészként indul ellene a hosszú büntetőeljárás. Mensáros a börtönben találkozik Darvas Ivánnal, akivel hamarosan színjátszókört szerveznek. Tolnay Klári viszi be a megrendelt szövegkönyveket az előadásokhoz.

Tolnay szerepében Kubik Annát, az idős Mensároséban Szilágyi Tibort láthatja a közönség. A színdarabot Mensáros naplója és emlékezési alapján Falusi Márton írta, Csikos Sándor állította színre.

A darab premierje 2016. október 14-én (pénteken) 19 órától, díszelőadása október 23-án (vasárnap) 18 óra 30 perctől lesz a Csokonai Színház nagyszínpadán.